Tunisan chcel zaútočiť na šikmú vežu v Pise

NETKY.SK • 13 August 2016, 18:15 • 2 min
Tunisan chcel zaútočiť na šikmú vežu v Pise

RÍM - Talianske úrady v piatok nariadili vyhostiť z krajiny občana Tunisu, ktorý je podozrivý z plánovania útoku na šikmú vežu v Pise v talianskom regióne Toskánsko.

slovakia

left justify in out

Tunisana Bilela Chiahouiho zadržali vo štvrtok po tom, ako na svojom konte na jednej zo sociálnych sietí oslavoval páchateľov džihádistických útokov v Európe a uviedol, že on sám má v pláne útok na šikmú vežu v Pise.

 

Príkaz na jeho vyhostenie z Talianska podpísal sudca so zdôvodnením, že existujú dôkazy o prepojení Tunisana s džihádistickými skupinami a organizáciou Islamský štát (IS/Dáiš).

 

Po atentátoch, ktoré sa v uplynulých mesiacoch odohrali vo Francúzsku a Belgicku, v Taliansku zosilneli obavy, že by na jeho území mohlo dôjsť k útoku tzv. osamelého vlka - útočníka konajúceho na vlastnú päsť, ale pod vplyvom ideológie islamistov. V posledných týždňoch preto Taliansko vyhostilo viacero osôb podozrivých z džihádizmu.

Veža v Pise, ktorá je najznámejšou šikmou vežou na svete, sa začala stavať v roku 1173. Stojí na Námestí zázrakov (Piazza dei Miracoli), zvanom aj Katedrálne námestie (Piazza del Duomo). Spolu s kruhovou krstnou kaplnkou a cintorínom je súčasťou areálu okolo hlavnej mestskej katedrály.

 

Samotná šikmá veža má kruhový pôdorys, je postavená z bieleho mramoru a slúži ako zvonica. Od roku 1987 je zapísaná do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies