Tunelovanie v bratislavských vodárňach prídu vysvetľovať: Správa bola nedostatočná

NETKY.SK • 21 Jún 2014, 11:52 • 2 min
Tunelovanie v bratislavských vodárňach prídu vysvetľovať: Správa bola nedostatočná

BRATISLAVA – Údajné tunelovanie v bratislavských vodárňach by mal na budúcotýždňovom (25. a 26.6.) rokovaní zastupiteľstva poslancom vysvetľovať jeden z členov predstavenstva spoločnosti. Informáciu, kde mali vodárne obhájiť svoj postup pri verejnom obstarávaní a ktorú predložili mestu, primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) označil za veľmi všeobecnú.

slovakia

left justify in out

"Neobsahuje ani odpoveď na otázky, na ktoré upozornil anonym," povedal pre TASR riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.
      

List od anonymného odosielateľa, ktorý dostalo mesto pred pár týždňami, popisuje podozrivé prideľovanie zákazky na skúšobnú verziu nového informačného systému pre Bratislavskú vodárenskú spoločnosť (BVS). Verejné obstarávanie sa malo obísť tým, že sa zákazka prerozdelila na tri menšie. "Každá s limitom do 400.000 eur, čo je podlimitná zákazka, pričom každá časť bola bez ostatných nepoužiteľná," uvádza v podnete, ktorý má TASR k dispozícii. Ďalšími krokmi sa mala vytvoriť pôda pre jediného možného dodávateľa s jediným možným technickým riešením. Osoba, predtým uvádzaná na stránkach víťaznej súkromnej firmy ako kontaktná, má už tri roky pracovať aj v BVS. 
      

Na rokovanie by tak mal prísť člen predstavenstva Milan Hutkai a mestskému parlamentu odpovedať na ich otázky. Primátor, podľa Andrassyho, zároveň očakáva, že do rokovania zastupiteľstva bude známy aj postoj dozornej rady BVS. "V prípade, že nedokáže vedenie vodární dostatočne vecne obhájiť svoj postup, bude primátor smerovať vo vzťahu k vodárenskej spoločnosti apel, aby sa v príprave takejto súťaže nepokračovalo," zdôraznil Andrassy. Informačný systém v skúšobnej verzii na platforme SAP zatiaľ, podľa anonymu, odčerpal z mestských peňazí 2 milióny eur. Plná verzia systému má stáť 8,5 milióna eur. "V prípade, že bude potrebné vyvodiť aj personálne dôsledky, tak takýto krok bude musieť urobiť vedenie vodární voči svojim zamestnancom," dodal Andrassy.
      

Hovorca BVS Zenon Mikle pred niekoľkými dňami odkázal, že vodárne skúmajú opodstatnenosť každého, aj anonymného podnetu. "V tomto prípade sme zatiaľ nezistili žiadny fakt, ktorý by potvrdzoval spochybnenie obstarania informačného systému, na ktoré sa pýtate," povedal pre TASR. 
      

Dozorná rada vodární, podľa jej člena a mestského poslanca Svena Šovčíka (SDKÚ-DS), už tento mesiac zasadala, podnetom sa zaoberala, no vraj nezistila žiadne pochybenia. Ďalšia členka dozornej rady a poslankyňa za OKS Zuzana Dzivjáková RTVS povedala, že im predstavenstvo vodární predložilo zmluvu na financovanie nového informačného systému za 8,5 milióna eur s tým, že polovicu má financovať BVS a druhú jej dcéra Infra Services. Tam má svoj podiel aj súkromný investor.


"Domnievam sa, že podpisom tejto zmluvy naďalej pokračuje proces privatizácie vody v Bratislave súkromným investorom," uviedla pre rozhlas poslankyňa. V pozadí súkromníka v Infra Services má podľa RTVS stáť veľkopodnikateľ Ivan Kmotrík a na neho majú byť napojení aj niektorí členovia predstavenstva. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies