Tunel Višňové za 410 miliónov postaví podnikateľ Remeta

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 09:46 • 2 min
Tunel Višňové za 410 miliónov postaví podnikateľ Remeta

BRATISLAVA - Najdlhší tunel na Slovensku Višňové postaví stavebná spoločnosť Dúha podnikateľa Miroslava Remetu.

slovakia

left justify in out

Informujú o tom dnes Hospodárske noviny (HN). Ide o jeden z najnáročnejších diaľničných projektov na Slovensku na žilinskom úseku diaľnice D1. Na meno kľúčovej firmy sa podľa denníka čakalo 16 rokov, jej výber pre HN potvrdil minister dopravy, výstavy a regionálneho rozvoja (MDVaRR) Ján Počiatek (Smer-SD). 

 

"Všetko nasvedčuje tomu, že do konca tohto týždňa sa podpíše zmluva na výstavbu tunela Višňové," napísal pre HN Počiatek. Chystaný podpis zmluvy potvrdil aj Remeta, jeho spoločnosť tak dostane zákazku za 410 miliónov eur.

 

Spoločnosť dostala túto zákazku napriek tomu, že patrí medzi menších hráčov na našom trhu. "Pomôcť jej však môže fakt, že do výstavby ide s najväčšou talianskou stavebnou spoločnosťou Salini Impregilo. Podľa bývalého investičného riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Juraja Čermáka by bez nich Dúha výstavbu nezvládla. Tento úsek diaľnice je pre vodičov, ktorí prechádzajú severom Slovenska na východ, kľúčový," uvádza denník. Vďaka nemu sa vyhnú ceste pod hradom Strečno, kde sa v súčasnosti pravidelne tvoria dlhé kolóny. Tým by sa ich cestovanie medzi Žilinou a Vrútkami malo podľa odhadov skrátiť približne o 15 minút.

 

Nová diaľnica podľa Ľubomíra Palčáka, generálneho riaditeľa Výskumného ústavu dopravného, zvýši aj bezpečnosť vodičov na tomto úseku, kde je na kilometer ročne šesť dopravných nehôd ročne. "Podľa našich prepočtov by sa tak počet dopravných nehôd znížil na dve," povedal Palčák.

 

Úrad pre verejné obstarávanie dal podľa informácií HN prednosť spoločnosti Miroslava Remetu pred Doprastavom, ktorý chcel tunel postaviť za 383 miliónov eur.

 

Úsek by mal byť hotový v roku 2020. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies