Tunel cez ukrajinskú hranicu mohol spôsobiť daňový únik 50 mil. eur

NETKY.SK • 19 Júl 2012, 11:01 • 2 min
Tunel cez ukrajinskú hranicu mohol spôsobiť daňový únik 50 mil. eur

Tunel cez ukrajinskú hranicu mohol spôsobiť daňový únik 50 mil. eur - Krimi Špeciálna jednotka odhalila podzemný tunel, ktorý spájal slovenské a ukrajinské územie.

slovakia

left justify in out

img

Špeciálna jednotka odhalila podzemný tunel, ktorý spájal slovenské a ukrajinské územie. Využívaný bol na pašovanie tovaru a osôb, predovšetkým však tabakových výrobkov. "Bol to tunel, ktorý viedol medzi slovenskými obcami Vyšné a Nižné Nemecké priamo do Užhorodu," informoval na dnešnej tlačovej konferencii na pôde rezortu financií minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).
      Priamo na mieste bolo zaistených 13.100 kartónov cigariet. Podľa prepočtu mohlo ich prepašovaním dôjsť k daňovému úniku 350.000 eur. "Dá sa predpokladať, že pri ročnom používaní tohto spôsobu pašovania mohlo dôjsť k úniku až 50 miliónov eur na spotrebnej dani z tabaku," uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).
      Technická úroveň samotného tunela bola podľa vyšetrovateľov na vysokej úrovni a je možné, že bol vybudovaný banskou technológiou. Viedol asi v 6-metrovej hĺbke a meral zhruba 700 m, z toho na slovenskej strane sa nachádzalo asi 480 m. Tunel bol vybavený malým vláčikom na prevoz tovaru a inou technológiou, ktorá uľahčovala vykladanie a nakladanie tovaru priamo do kamiónov.
      Na mieste bol zadržaný jeden z organizátorov, ktorý mal na slovenskej strane prenajatý pozemok, na ktorom bol vchod do tunela. Na inom mieste zadržali vodiča jedného z kamiónov. Na základe niekoľkotýždňového pozorovania tunela bude pravdepodobne nasledovať zadržanie ďalších osôb.
      Podľa Kažimíra je odhalenie tunela výsledkom úzkej spolupráce Ministerstva financií SR, Ministerstva spravodlivosti SR a Ministerstva vnútra SR. Akciu vykonali členovia špeciálnej jednotky, ktorá nesie názov Daňová kobra. "Pozostáva zo špecialistov kriminálneho úradu a takisto špecialistov Policajného zboru a ich vyšetrovateľov," spresnil Kažimír.
      Popri legislatívnych úpravách je špeciálny tím na potieranie daňových únikov druhým krokom, ktorý má zabezpečiť zvýšenie výberu daní. Podľa Kaliňáka je odhalenie tunela len prvým kamienkom v mozaike a ďalšie zásahy budú nasledovať. "Máme rozpracovaných niekoľko prípadov podobného a aj väčšieho rozsahu z pohľadu objemu," podotkol Kaliňák.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies