TUKE získalo certifikát európskeho centra pre práškovú metalurgiu

NETKY.SK • 7 August 2017, 17:43 • 2 min
TUKE získalo certifikát európskeho centra pre práškovú metalurgiu

KOŠICE – Technická univerzita v Košiciach (TUKE) sa dnes stala oficiálne sídlom európskeho výskumno-vývojového centra pre práškovú metalurgiu.

slovakia

left justify in out

Príslušný certifikát jej udelila Európska asociácia pre práškovú metalurgiu (EPMA) so sídlom v Bruseli. K slávnostnému odovzdaniu titulu došlo dnes na Medzinárodnej konferencii pre fyzikálne vlastnosti a aplikácie progresívnych materiálov (ICPMAT) 2017, ktorá sa koná na košickej univerzite.

 

Certifikát získalo Oddelenie plastických deformácií a simulácií procesov TUKE. Na Slovensku ide o jediné takéto certifikované centrum, v celej Európe je ich zhruba 40. Ako uviedol vedúci košického centra Róbert Bidulský, ide o akýsi oporný bod pre každého, kto má záujem o oblasť práškovej metalurgie vrátane firiem.

 

Podstatným pri udelení certifikátu pritom neboli len vedecké výsledky, ale aj prenos poznatkov do praxe. "EPMA rozhodla na základe našich výsledkov, že sme schopní poskytnúť komukoľvek know-how v oblastiach, ako je aditívna výroba, oceľové materiály či progresívne materiály a technológie," priblížil Bidulský pre TASR.

 

Centrum podľa neho nadväzuje na kompetenčné centrum INOVAL v Žiari nad Hronom zamerané na ľahké kovy a kompozity, pri ktorom spolupracuje TUKE so Slovenskou akadémiou vied (SAV) a ďalšími partnermi.

Prášková metalurgia má veľké uplatnenie v oblasti 3D tlače, ktorú Bidulský označil za technológiu 21. storočia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies