Študenti zo Slovenska boli úspešní na medzinárodných súťažiach

NETKY.SK • 12 Júl 2010, 12:20 • 2 min
Študenti zo Slovenska boli úspešní na medzinárodných súťažiach

Študenti zo Slovenska boli úspešní na medzinárodných súťažiach

slovakia

left justify in out

Slovenskí študenti sieťových akadémií Cisco dosiahli ďalšie vynikajúce úspechy. Stredoškolák Maroš Kukan zo SOŠ v Nových Zámkoch obsadil v konkurencii 114 študentov z celého sveta 2. miesto na medzinárodnej súťaži NetRiders, ktorú zorganizovala spoločnosť Cisco pre najlepších riešiteľov národných sieťových programov.
      Každú krajinu reprezentovali traja najúspešnejší študenti, víťazi jednotlivých kategórií Networking Academy Games. Maroš Kukan získal za vynikajúce umiestnenie týždňový študijný pobyt v USA. Slovensko ako krajina obstála najlepšie spomedzi všetkých účastníkov, keďže k druhej priečke pripojili ešte 7. a 24. miesto Martin Kriška a Jakub Hromadík.
      Študenti zo Slovenska uspeli aj na medzinárodnej súťaži programu sieťových akadémií Cisco Networking Academy Games, ktorá sa uskutočnila 24. až 26. júna v maďarskom Debrecíne. Medzinárodné kolo poskytuje najtalentovanejším študentom príležitosť súťažiť s európskymi rovesníkmi. Zúčastnilo sa na ňom 39 nominovaných víťazov zo 6 krajín strednej a východnej Európy. Študenti z Bulharska, Českej republiky, Maďarska, Rumunska, Ukrajiny a Slovenska súťažili v troch kategóriách, pričom sekcia HS3 bola určená pre trojčlenné družstvá a sekcie UNI a PT-Packet Tracer (riešenie úloh na báze využívania simulátora Packet Tracer) pre jednotlivcov.
      Skúšky pozostávali z teoretického testu a riešenia praktických úloh. Súťažiaci prezentovali svoje znalosti v konfigurácii sieťových zariadení a riešení simulovaných problémov v sieti. Po celodennom náročnom zápolení patrilo slávnostné vyhlasovanie výsledkov Slovákom. Tím zo SOŠ Handlová v zložení Martin Rajnoha, Peter Halaška a Tomáš Drozda obsadil 2. miesto v kategórii trojčlenných družstiev stredoškolských študentov HS3. Martin Kriška z košickej Technickej univerzity obsadil 3. miesto v kategórii UNI. Maroš Kukan zo SOŠ v Nových Zámkoch si vybojoval 1. miesto a Vincent Vlk zo Žilinskej univerzity 2. miesto v kategórii PT.
      Podľa koordinátora programu na Slovensku Františka Jakaba dosiahnuté výsledky a silná dominancia súťažiacich zo Slovenska potvrdzujú pretrvávajúcu vysokú úroveň prípravy študentov v rámci programu sieťových akadémií v SR. Súťaž si za päť rokov svojej existencie vybudovala dobré meno a stabilnú pozíciu medzi študentmi i inštruktormi programu, pričom iniciatíva na založenie tejto súťaže vyšla práve zo Slovenska.
      Sieťový akademický program spoločnosti Cisco je najvýznamnejšou globálnou vzdelávacou iniciatívou, ktorej cieľom je príprava žiadaných špecialistov v oblasti počítačových sietí a zavádzanie nových informačných a komunikačných technológií do vzdelávacieho procesu.
      Program je funkčným príkladom spolupráce verejných a privátnych inštitúcii – Ministerstva školstva SR, spoločnosti Cisco Systems  a partnerov programu v Slovenskej republike. Dlhodobým cieľom programu v SR je každoročne pripraviť minimálne 300 sieťových odborníkov s medzinárodným certifikátom (CCNA alebo CCNP). Školy zapojené do programu Sieťových akadémií sú medzinárodne uznávanými centrami prípravy profesionálov v oblasti implementácie komunikačných technológií a riešení.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies