Študenti z Maďarska a Slovenska pracujú na skrášľovaní hradu

NETKY.SK • 15 Júl 2011, 11:10 • 2 min
Študenti z Maďarska a Slovenska pracujú na skrášľovaní hradu

Študenti z Maďarska a Slovenska pracujú na skrášľovaní hradu

slovakia

left justify in out

img

Mladí ľudia - študenti z Fiľakova, Radzoviec, Lučenca, Štúrova, ale aj z obcí Ságújfalu, Karancsság a Gyermely z Maďarska, pracujú tento týždeň na skrášľovaní hradu vo Fiľakove. Medzinárodný letný tábor sa v meste na juhu Novohradu koná už po deviaty krát.
      Ako TASR informoval riaditeľ Hradného múzea vo Fiľakove Attila Agócs, 25 dobrovoľníkov odstraňuje z hradieb náletovú vegetáciu ako agát a bazu a čistí delové pozície a odvodňovací systém stredného hradu. "Zapájajú sa aj do archeologického výskumu v dolnej časti hradu, vedeného zamestnancami Hradného múzea a Vysunutého pracoviska Archeologického ústavu SAV vo Zvolene," pripomenul.
      Výskum nadväzuje na výsledky z minulého roka, preto sa hradby dolného hradu, pochádzajúce zo 17. storočia, podarilo lokalizovať hneď v prvý deň výskumu.
      Za hradbami očakávajú odborníci 3000 až 5000 rokov staré nálezy z eneolitu a z doby bronzovej. Študenti sa počas voľna zoznamujú s pamiatkami a históriou mesta a zúčastňujú sa turistiky na území Geoparku Novohrad-Nógrád. V piatok, 15. júna  majú v pláne návštevu nedávno dokončeného kúpaliska v Dolnej Strehovej.
      Tábor sa koná za finančnej podpory Mesta Fiľakovo. Hlavným organizátorom je Občianske združenie Oppidum Fileck a spoluorganizátorom Hradné múzeum vo Fiľakove.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies