Študenti protestovali proti zvyšovaniu poplatkov na univerzitách

NETKY.SK • 25 November 2010, 13:07 • 2 min
Študenti protestovali proti zvyšovaniu poplatkov na univerzitách

Študenti protestovali proti zvyšovaniu poplatkov na univerzitách

slovakia

left justify in out

img

Tisíce britských študentov protestovali v stredu proti návrhu vlády až trojnásobne zvýšiť poplatky za štúdium na univerzitách.
      Demonštrácia sa zaobišla bez výraznejších násilností, prítomnosť polície bola však výrazná a k menším potýčkam medzi policajtmi a študentmi došlo. Neboli však takého rozsahu ako pred dvoma týždňami v Londýne pri proteste proti rovnakému návrhu.
      Polícia v stredu zadržala 32 demonštrantov za rušenie verejného poriadku a výtržnosti. Dvaja príslušníci londýnskej metropolitnej polície utrpeli ľahšie zranenia pri strete s rozhnevanými študentmi.
      Koaličná vláda konzervatívneho premiéra Davida Camerona navrhuje zvýšiť výšku maximálnych nákladov na univerzitné štúdium na 9000 libier (vyše 10.000 eur) ročne - čo je trojnásobok súčasných poplatkov.
      Odporcovia zvyšovania poplatkov za štúdium poukazujú na to, že Cameron a ďalší členovia vlády navštevovali elitné univerzity ako Oxford a Cambridge v čase, keď bolo univerzitné štúdium bezplatné.
      Predchádzajúca labouristická vláda premiéra Tonyho Blaira zaviedla ako prvá poplatky pre študentov čoskoro po svojom zvolení v roku 2007. Škótsko zrušilo študijné poplatky v roku 2000 a na zvyšnom území Británie sú maximálne 3000 libier (3500 eur) ročne.
      Stovky policajtov dnes bránili sídlo menšej strany vládnucej koalície, Liberálnodemokratickej strany, ktorá v predvolebnej kampani sľubovala, že zruší poplatky za štúdium na vysokých školách. Po voľbách svoj názor väčšina liberálnych poslancov zmenila. Predseda strany a súčasný podpredseda vlády Nick Clegg vyhlásil, že je mu ľúto situácie, v ktorej sa ocitol a ktorá mu "nedovoľuje dodržať slovo".
      Študenti sa sťažovali na prílišný počet policajtov pri stredajšej demonštrácii a ich bojovnú taktiku vzhľadom k pokojnej povahe protestu. "Londýnsky pochod bol zo začiatku úplne pokojný, kým neprišla polícia a nezačala ľudí buzerovať," zhodnotila situácia 25-ročná študentka Mara Payneová.
      Okrem Londýna študenti demonštrovali v ďalších univerzitných mestách ako Bristol, Liverpool, Sheffield, Cambridge a Leeds.
      

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies