Študenti protestovali živou reťazou proti uváhám o zrušení internátu

NETKY.SK • 24 September 2010, 07:02 • 2 min
Študenti protestovali živou reťazou proti uváhám o zrušení internátu

Študenti protestovali živou reťazou proti uváhám o zrušení internátu

slovakia

left justify in out

img

Viac ako 160 študentov dolnokubínskej Strednej zdravotníckej školy dnes popoludní protestovalo proti pripravovanému zrušeniu ich internátu. Vytvorením dlhej živej reťaze symbolicky pospájanej obväzmi a hodinovým tichým protestom chceli prevažne budúce zdravotné sestry upozorniť na tento problém poslancov zriaďovateľského Žilinského samosprávneho kraja.
"Je to spontánny protest našich žiakov proti úvahám o zrušení výsostne nášho internátu na Nemocničnej ulici. Tvorí jednotu so školou a nemocnicou, preto bol zámerne vybudovaný uprostred sídliska Brezovec, aby mali žiaci blízko na prax do nemocnice i do školy," uviedla pre TASR koordinátorka študentskej rady a zároveň pedagogická pracovníčka SZŠ Renáta Vaseková.
Aj podľa vychovávateľky spomínaného internátu Jiřiny Jonákovej nebude jeho zrušenie, predaj objektu a presun ubytovaných do internátu Obchodnej akadémie v centre dolnooravskej metropoly najlogickejším riešením. "Táto budova je oveľa modernejšia s veľkými investíciami do vybavenia v poslednom období, keď sa na rekonštrukciách významne podieľali aj rodičia, ktorí v tomto proteste podporujú svoje deti," zdôraznila s tým, že kapacita 97 postelí je aktuálne využitá na viac ako 80 percent.
Motto otvoreného listu adresovaného poslancom ŽSK prečítala priamo pred budovou internátu členka študentskej rady SZŠ Lucia Augustiňáková. "Doteraz sme pomáhali a vždy aj budeme. Je to naše krédo a poslanie, ale neberte nám vieru v demokraciu a lepšiu spoločnosť, veď ju tvoríme spoločne. Zdravie niekedy nemôžeme ovplyvniť, ale to, aký vytvoríme svet, to závisí len od nás," zdôraznila mladá Ružomberčanka.     
V reakcii hovorkyne Úradu ŽSK Zuzany Muchovej sa uvádza, že zriaďovateľ neruší internát pri SZŠ. Študenti majú v ňom zabezpečené ubytovanie počas celého školského roka 2010/2011. "V horizonte jedného roka chceme spolu so všetkými zainteresovanými stranami nájsť najvhodnejšie riešenie problematiky školskej infraštruktúry v meste Dolný Kubín. ŽSK zdedil školské budovy s veľkým modernizačným dlhom. Navyše neustále klesajúci počet študentov spôsobuje dlhodobý problém výrazne nenaplnených kapacít internátov," dodala.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies