Študenti farmácie budú praxovať v 350 „excelentných“ lekárňach

NETKY.SK • 30 September 2010, 11:16 • 2 min
Študenti farmácie budú praxovať v 350 „excelentných“ lekárňach

Študenti farmácie budú praxovať v 350 „excelentných“ lekárňach

slovakia

left justify in out

img

Projekt s názvom Excelentná lekáreň spustila v tomto školskom roku Farmaceutická fakulta (FaF) Univerzity Komenského v Bratislave. V najbližších troch rokoch by v rámci neho mali v 350 lekárňach praxovať študenti farmácie. Cieľom projektu je zvýšiť kvalitu vzdelávania farmaceutov na Slovensku a tým aj úroveň lekárenskej starostlivosti.
Ako uviedol dnes na tlačovej besede v Bratislave profesor Viliam Foltán z FaF, lekárne, ktoré sa zapojili do projektu, vyberala Slovenská lekárnická komora (SLeK). Ide o dlhodobo najlepšie hodnotené pracoviská v jednotlivých regiónoch. Šesťmesačná prax v uvedených lekárňach bude povinná a je podmienkou k tomu, aby diplomy absolventov FaF boli uznávané aj v ostatných členských štátoch EÚ. V súčasnosti už fakulta nedokáže bez pomoci vytvárať podmienky pre praktickú prípravu asi 200 študentov ročne.
Foltán však pre TASR uviedol, že študent má právo praxovať aj v inej lekárni, ale tá dodatočne musí požiadať o zaradenie do zoznamu "excelentnosti". Vysvetlil, že projekt je otvorený a prístupný pre ďalšie lekárne, ktoré budú spĺňať požadované kritériá.
"Naši študenti v zmysle platných predpisov môžu len dvakrát za uvedeného polroka vymeniť lekáreň, prax si hradia z vlastných zdrojov, takže majú právo si lekáreň vybrať," poznamenal. Projekt by mal pokračovať aj po skončení trojročnej lehoty, či však lekárni zostane označenie "excelentná", ukáže až prax, dodal. Organizátori projektu pripravili hodnotiace kritériá pre lekárnikov aj študentov. Traja najlepší spomedzi nich získajú edukačný grant.
Viceprezidentka SLeK Mária Mušková veľmi víta spomínanú  aktivitu. Lekárnici sú podľa jej slov radi, že sa môžu na projekte podieľať. Študentom, keď prídu na prax, garantujú kvalifikovaného odborníka, ktorý by im mal odovzdať svoje skúsenosti. Na ich základe bude jeho príprava na budúce povolanie oveľa kvalitnejšia, tvrdí Mušková. Ako poznamenala, odborný garant by mal byť pre študenta aj príkladom stavovskej hrdosti a etiky.
Dekan fakulty Ján Kyselovič dodal, že škola sa musí viac ako v minulosti angažovať na praktickej príprave študentov vzhľadom k rôznorodému vlastníctvu lekární a ich nejednotnému vzťahu k SLeK.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies