Tuberkulóza si vlani vyžiadala životy siedmich pacientov

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 10:26 • 2 min
Tuberkulóza si vlani vyžiadala životy siedmich pacientov

BRATISLAVA – Vlani sa na Slovensku zaznamenalo 336 prípadov tuberkulózy, čo je o 65 prípadov menej ako rok predtým.

slovakia

left justify in out

"V roku 2014 zomrelo na tuberkulózu sedem pacientov, 13 prípadov bolo registrovaných ako úmrtie pacienta s TBC," uviedol hovorca Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Peter Bubla. Na to, že na toto ochorenie v mnohých krajinách zomiera mnoho ľudí, má upozorniť dnešný Svetový deň tuberkulózy.

 

"Počet novozistených prípadov bol 294 a v 42 prípadoch išlo o recidívy tuberkulózy. U detí do 14 rokov evidujeme 46 prípadov, čo je o osem viac ako v roku 2013," priblížil Bubla. Najviac chorých bolo v Prešovskom a Košickom kraji, najmenej v Trnavskom kraji.

 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie predstavuje tuberkulóza stále hrozbu v mnohých krajinách, hlavne v rozvojových. V roku 2013 ochorelo na TBC celosvetovo približne deväť miliónov ľudí a 1,5-milióna ľudí jej podľahlo. Cieľom novej stratégie WHO je preto do roku 2025 znížiť počet úmrtí na TBC o päť percent v porovnaní s rokom 2015 a znížiť počet novozistených prípadov o 50 percent.

 

Tuberkulóza je infekčné ochorenie, ktoré postihuje hlavne pľúca (pľúcna tuberkulóza), mykobaktérie však môžu spôsobiť chorobný proces aj v mimopľúcnych štruktúrach (lymfatické uzliny, kosti, kĺby, črevný trakt, mozgové blany, obličky, pohlavné orgány, koža i oči). Inkubačný čas ochorenia je šesť až osem týždňov.

 

Prameňom nákazy je predovšetkým človek a šíri sa kvapôčkovou formou. Medzi príznaky TBC patria slabosť, malátnosť, chudnutie, nočné potenie, mierne zvýšená telesná teplota. Ak sú postihnuté dýchacie orgány, pripája sa bolesť na hrudníku, tri a viac týždňov trvajúci kašeľ a môže sa objaviť aj vykašliavanie krvi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona