Tuberkulóza sa netýka len sociálne slabých skupín, ochorieť môže každý

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 08:18 • 2 min
Tuberkulóza sa netýka len sociálne slabých skupín, ochorieť môže každý

BRATISLAVA - Tuberkulóza, napriek tomu, že je problémom skôr sociálne slabých skupín, môže podľa odborníkov postihnúť kohokoľvek.

slovakia

left justify in out

Slovensko je v jej výskyte dávané za vzor. Vlani u nás bolo 316 pacientov, incidencia je tak päť prípadov na 100.000 obyvateľov. "Nedá sa však povedať, že by sme mali Slovensko bez tuberkulózy, máme rizikové oblasti a regióny," poukázal Ivan Solovič, prezident európskeho regiónu Medzinárodnej únie boja proti tuberkulóze a pľúcnym ochoreniam.

 

Rizikové oblasti sú podľa jeho slov tie, kde je väčšia kumulácia marginálnych skupín obyvateľstva alebo bezdomovcov. Rizikové sú tak napríklad niektoré bratislavské železničné stanice či regióny v Prešovskom a Košickom kraji. Tuberkulózu si tiež pacienti zvyknú priniesť z exotických dovoleniek či z práce v zahraničí. Solovič preto odporúča nepodceňovať kašeľ trvajúci dlhšie ako tri týždne a nechať sa vyšetriť špecialistom.

 

Téme tuberkulóza sa venujú aj odborníci, ktorí sa od dnes do piatka (24.6.) zišli v Bratislave na 7. konferencii európskeho regiónu Medzinárodnej únie boja proti tuberkulóze a pľúcnym ochoreniam. Téme sa chce venovať aj Slovensko v rámci svojho predsedníctva v Rade EÚ, avizoval šéf sekcie zdravia ministerstva zdravotníctva Mario Mikloši. "Je to stále veľký problém v rámci infekčných ochorení vo svete," vysvetlil. TBC si ročne vo svete vyžiada 1,5 milióna úmrtí.

 

Problémom sú tiež multirezistentné kmene TBC, na ktoré nezaberá štandardná liečba. Na Slovensku je nimi nakazených celkovo sedem pacientov, jeden pribudol tento rok. Pre tých dnes v Bratislave v rámci konferencie medzinárodnej únie predstavili novú liečbu. Namiesto 24 mesiacov trvá len deväť.

 

Tuberkulóza je infekčné ochorenie, ktoré postihuje hlavne pľúca (pľúcna tuberkulóza), mykobaktérie však môžu spôsobiť chorobný proces aj v mimopľúcnych štruktúrach (lymfatické uzliny, kosti, kĺby, črevný trakt, mozgové blany, obličky, pohlavné orgány, koža i oči). Inkubačný čas ochorenia je šesť až osem týždňov. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie predstavuje tuberkulóza stále hrozbu v mnohých krajinách, hlavne v rozvojových.

 

Prameňom nákazy je predovšetkým človek a šíri sa kvapôčkovou formou. Medzi príznaky TBC patria slabosť, malátnosť, chudnutie, nočné potenie, mierne zvýšená telesná teplota. Ak sú postihnuté dýchacie orgány, pripája sa bolesť na hrudníku, tri a viac týždňov trvajúci kašeľ a môže sa objaviť aj vykašliavanie krvi. Neliečená môže končiť smrťou.

 

 

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

 

 

ala von

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies