TTIP neoslabí význam ochranných značiek európskych potravín

NETKY.SK • 6 Január 2015, 16:34 • 2 min
TTIP neoslabí význam ochranných značiek európskych potravín

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že EÚ neoslabí význam existujúcich geografických názvov a ochranných značení európskych potravín v rámci pripravovanej Transatlantickej dohody a voľnom obchode a investíciách (TTIP) s USA.

slovakia

left justify in out

Exekutíva EÚ tak zareagovala na nedávne vyjadrenie nemeckého ministra hospodárstva Christiana Schmidta, že po nadobudnutí širokorozsiahlej dohody "nie každý druh salámy a syru bude chránený".
      

Komisia zdôraznila, že vína, mäso, syry a ďalšie potravinárske dobroty vyrobené v krajinách EÚ - od parmezánu až po šampanské - majú osobitné postavenie. Pred neželaným napodobňovaním ich totiž chránia na trhu ochranné značky, zamerané na označenie pôvodu a zemepisné označenie.
      

Spojené štáty, podľa správy agentúry Reuters, tvrdia, že systém ochrany európskych potravín je nespravodlivý, pretože európski prisťahovalci v USA už dlho vyrábajú tieto produkty aj na území Ameriky, napríklad biely syr feta pôvodom z Grécka, a mali by teda mať možnosť tieto výrobky exportovať.
      

Na druhej strane sú obavy európskych farmárov, že sa na európsky trh dostane americký parmezán z mlieka, ktoré nebolo vyrobené v Taliansku alebo trebárs Norimberské klobásy z mäsa z veľkofariem v Kentucky. Americká strana tvrdí, že názvy ako feta, prosciutto alebo párky, sú všeobecné a generické a prísna ochrana týchto značiek znamená "nespravodlivé vychýlenie obchodovania v prospech Európy". Američania chcú preto rokovania v rámci TTIP viac zamerať na túto záležitosť.
      

"My sme dali jasne najavo našim americkým partnerom, že ochrana zemepisných označení je jedným z našich hlavných priorít," uviedol hovorca EK pre obchod, poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Daniel Rosario.
      

Hovorca počas dnešného stretnutia s novinármi spresnil, že EÚ sa s USA nedohodla na oslabení významu ochranných značiek a "nebude súhlasiť s redukciou ochrany našich zemepisných označení".
      

Napäté diskusie transatlantických partnerov o tejto citlivej téme ešte viac oslabujú podporu európskej verejnosti pre rodiacu sa najväčšiu obchodnú dohodu na svete. Zástancovia TTIP tvrdia, že zvýši ekonomický rast o zhruba 100 miliárd USD ročne na oboch stranách Atlantiku.
    

EÚ aj USA sa netaja zámerom uzavrieť TTIP ešte do konca tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies