Tsipras v EP varoval Európanov pred nacionalizmom aj pred neoliberalizmom

NETKY.SK • 12 September 2018, 06:00 • 2 min
Tsipras v EP varoval Európanov pred nacionalizmom aj pred neoliberalizmom

ŠTRASBURG - Grécky premiér Alexis Tsipras utorok varoval poslancov Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu pred návratom "monštra populizmu".

slovakia

left justify in out

Tsipras vystúpil pred európskymi zákonodarcami so svojimi predstavami o budúcnosti Únie. S odkazom na skutočnosť, že Grécko v auguste vystúpilo z finančného záchranného programu EÚ, poslancom EP sľúbil, že to znamená "nový začiatok" pre jeho krajinu. Zároveň však upozornil na riziká narastajúceho nacionalizmu v Európe.

 

"Chcem Vás varovať: neschopnosť EÚ nájsť demokratické a funkčné riešenia súčasnej krízy by mohla mať za následok nevyhnutný triumf šovinizmu a oživenie nacionalistických konfliktov," uviedol Tsipras v pléne EP. Takáto situácia by podľa jeho slov znamenala "roztrieštený kontinent" bez jednoty, bez súdržnosti a bez dôležitého postavenia na medzinárodnej scéne. V tejto súvislosti zdôraznil, že "neúspech neoliberálneho riadenia" najnovšej ekonomickej krízy v Európe viedol ku "kŕmeniu monštra šovinizmu a populizmu", ktoré predstavuje extrémna pravica.

 

Tsipras dodal, že niekoľko mesiacov pred voľbami do Európskeho parlamentu v máji 2019 netreba dovoliť, aby sa európsky ideál rozbíjal medzi neoliberalizmom, ktorý sa ukázal ako katastrofálny, a medzi "nočnou morou" v podobe krajnej pravice.

 

Grécky premiér vystúpil na pôde EP prvýkrát od roku 2015, keď sa jeho krajina nachádzala uprostred hlbokej finančnej krízy. Zopakoval, že prijatie úsporných programov bolo úspechom, ale za cenu veľkých ľudských obetí.

 

"Naším zámerom je, aby sa neopakovali chyby, ktoré viedli k tejto kríze. Toto je nový začiatok, ktorý pomôže zahojiť rany, napraviť nerovnosti a ponúkne nové perspektívy rastu pre našu krajinu," konštatoval Tsipras. Zároveň prisľúbil, že Atény budú pokračovať na ceste k finančnej rovnováhe pri zachovaní spravodlivého ekonomického rastu a ochrane pracovnej sily.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies