Tsipras tvrdí, že pri rokovaniach v niektorých bodoch neustúpi

NETKY.SK • 16 Máj 2015, 12:18 • 2 min
Tsipras tvrdí, že pri rokovaniach v niektorých bodoch neustúpi

ATÉNY - Grécka vláda pri rokovaniach s veriteľmi neustúpi a neprekročí určitú hranicu, ktorá by viedla k zhoršeniu sociálnej situácie obyvateľov. Vyhlásil to premiér Alexis Tsipras, ktorý zároveň pripomenul, že Atény musia dosiahnuť dohodu čo najskôr. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Gréckej vláde rýchlo dochádzajú peniaze a rokovania s veriteľmi - inštitúciami Európskej únie (EÚ) a Medzinárodným menovým fondom (MMF) - o poskytnutí ďalšej pomoci - uviazli na mŕtvom bode. Veritelia totiž požadujú od Grékov ďalšie reformy, ktoré sa týkajú aj dôchodkov a liberalizácie pracovného trhu. Ich cieľom je stlačiť dlh Grécka na udržateľnú úroveň. Premiér však odmieta kroky, ktoré by viedli k zhoršeniu "humanitárnej krízy" v krajine.

 

Podľa Tsiprasa sa obe strany dohodli na zvýšení dane z pridanej hodnoty (DPH) a do istej miery aj na fiškálnych cieľoch, ale rozchádzajú sa v názore na reformu trhu práce a dôchodkov. "Dohoda sa musí uzavrieť, o tom niet pochýb," povedal Tsipras na tlačovej konferencii v piatok (15.5.) neskoro večer. Ale pripomenul, že jeho vláda určitú hranicu neprekročí, a ak má niekto dojem, že Gréci nakoniec ustúpia, mal by na to zabudnúť.

 

Atény sú od roku 2010 závislé od pomoci veriteľov z EÚ a MMF, ktorí im poskytli záchranný balík v celkovej výške 240 miliárd eur. Ale pod podmienkou, že zavedú prísne úsporné opatrenia a reformy, aby skonsolidovali dlh a postavili ekonomiku na nohy. Grécko však stále zaostáva pri zavádzaní reforiem. V záchrannom balíku je ešte 7,2 miliardy eur, Atény však od augusta 2014 nedostali z týchto peňazí ani cent.

 

Grécke ministerstvo financií v piatok zároveň oznámilo, že načas vyplatilo dôchodky a platy štátnym zamestnancom. Ale ak sa Atény nedohodnú s veriteľmi, v júni budú mať problémy zohnať na tieto platby peniaze. Vláda si totiž na mzdy a dôchodky musela požičať peniaze od samospráv a štátnych podnikov a ich finančné rezervy nie sú bezodné.

Tsipras, ktorý zvíťazil vo voľbách koncom januára vďaka sľubom, že zastaví reformy a zruší úsporné opatrenia, v piatok večer zároveň vyhlásil, že jeho kabinet nebude súhlasiť s požiadavkou veriteľov na ďalšie zníženie platov v štátnej správe a dôchodkov. To je tá hranica, ktorú nechce prekročiť, aby ešte nezhoršil zlú situáciu domácností po šiestich rokoch recesie a vysokej nezamestnanosti.

 

Grécko dúfa, že dosiahne dohodu s veriteľmi do konca mája. Ale EÚ a MMF tiež nehodlajú ustúpiť a trvajú na reformách trhu práce aj dôchodkov, čo Atény odmietajú. Napriek tomu Tsipras tvrdí, že jeho vláda je už "veľmi blízko" k dosiahnutiu dohody s veriteľmi.

 

Premiér po 100 dňoch vlády na piatkovej konferencii skonštatoval, že kabinet sa vzdal svojho prvotného cieľa, ktorým bolo presvedčiť veriteľov, aby odpísali Grécku značnú časť z dlhu.

 

Zlou správou pre vládu tiež je, že ekonomika krajiny sa po krátkom vlaňajšom oživení v 1. kvartáli znova prepadla do recesie. To jej ešte skomplikuje snahu o zníženie štátneho dlhu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies