Tsipras: Rebeli vo vnútri strany si môžu vynútiť predčasné voľby

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 14:26 • 2 min
Tsipras: Rebeli vo vnútri strany si môžu vynútiť predčasné voľby

ATÉNY - Grécky premiér Alexis Tsipras dnes uviedol, že si neželá predčasné voľby, ale rebeli vo vnútri jeho ľavicovej strany Syriza by si ich mohli vynútiť.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP. Grécky ministerský predseda povedal, že ak Syriza stratí parlamentnú väčšinu v dôsledku útokov zo strany svojho radikálneho ľavého krídla, ktoré nesúhlasí s rokovaniami Grécka s medzinárodnými veriteľmi o ďalšom balíku finančnej pomoci, bude nútený vypísať predčasné parlamentné voľby.

 

Grécky premiér Alexis Tsipras možno bude nútený vyhlásiť predčasné voľby. Stane sa tak v prípade, že nebude mať v parlamente väčšinu. "Bol by som posledný človek, ktorý by chcel voľby, ak by som mal zabezpečenú parlamentnú väčšinu na to, aby som prešiel ku koncu štvorročného obdobia,“ povedal. "Ak však nebudem mať parlamentnú väčšinu, budeme nútení ísť do volieb,“ povedal Tsipras.

 

Tsipras v júli odvolal z funkcií členov svojho vládneho kabinetu, ktorí hlasovali proti reformám požadovaných medzinárodnými veriteľmi výmenou za ďalší program finančnej pomoci. Tsiprasa oslabila revolta v jeho ľavicovej strane Syriza, v dôsledku ktorej sa musel v parlamente pri schvaľovaní reformného balíka spoliehať na opozíciu.

 

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Sto Kokkino, ktorú založila Syriza, Tsipras uviedol, že na september, keď bude uzavretá dohoda o balíku finančnej pomoci Grécku, chce zvolať celoštátny zjazd strany, ktorý by mal rozhodnúť o jej ďalšom osude.

 

Tsiprasova vláda v súčasnosti rokuje s medzinárodnými veriteľmi o podmienkach finančnej pomoci vo výške 85 miliárd eur, pričom dohoda o jej poskytnutí musí byť uzavretá do 20. augusta. V priebehu piatich rokov by išlo už o tretí záchranný balík, ktorý by Grécko dostalo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona