Tsipras: Povedzte hrdo nie ultimátam tých, ktorí vás vykorisťujú

NETKY.SK • 4 Júl 2015, 06:52 • 2 min
Tsipras: Povedzte hrdo nie ultimátam tých, ktorí vás vykorisťujú

ATÉNY - Grécky ultraľavicový premiér Alexis Tsipras vystúpil dnes v Aténach s prejavom pred davom najmenej 50.000 ľudí na demonštrácii odporcov balíka úsporných opatrení požadovaných medzinárodnými veriteľmi, ktorého prijatie alebo neprijatie je predmetom nedeľňajšieho referenda.

slovakia

left justify in out

"Čokoľvek sa udeje v pondelok, toto je oslava demokracie," povedal na hlavnom aténskom námestí pred parlamentom Tsipras, ktorého citovala agentúra Reuters. "Grécko je odhodlané prevziať veci do vlastných rúk." 

 

Víkendové referendum podľa neho predstavuje pre Grékov možnosť vybrať si "žiť dôstojne v Európe". Tsipras voličov vyzval, aby "hrdo povedali nie ultimátam tých, ktorí vás terorizujú".

 

Iba v januári zvolený 40-ročný premiér sa jednoznačne vyjadril proti podmienkam stanoveným medzinárodnými veriteľmi a je hlavným predstaviteľom kampane za "nie". Odmietnutie balíka úsporných reforiem podľa neho dostane Atény do lepšej vyjednávacej pozície.

 

Na paralelnej demonštrácii, iba takmer 800 metrov od námestia Syntagma v inom sektore centra Atén, sa zasa zišli desaťtisíce prívržencov tábora podporujúceho prijatie podmienok čerpania ďalšej pomoci zadlženým Gréckom.

Na námestí Syntagma zneli z reproduktorov národne ladené piesne. Na manifestácii podporovateľov reforiem zhromaždených pred starým Olympijským štadiónom zaznela Óda na radosť, záverečná časť 9. symfónie Ludwiga van Beethovena, ktorá je dnes hymnou Európskej únie. Agentúra Reuters podotkla, že na proteste tábora kampane "áno" bolo očividne menej ľudí.

 

Dnešok je posledným dňom kampane za hlasovanie "áno" alebo "nie" pred referendom. Atény boli dejiskom drobných nepokojov v priebehu celého dnešného dňa.

 

Grécka vláda vyhlásila referendum o prijatí podmienok veriteľov na riešenie gréckej krízy. Tento krok viedol k zastaveniu rokovaní Atén s veriteľmi, následne nezaplateniu dlhu Grécka voči Medzinárodnému menovému fondu a zavedeniu kapitálových kontrol v krajine. Atény tvrdia, že "nie" v nedeľňajšom hlasovaní by posilnilo ich vyjednávaciu pozíciu o treťom balíku pomoci. Európska komisia to označuje za falošné tvrdenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies