Tsipras oznámil zloženie novej vlády, ponechal si väčšinu ministrov

NETKY.SK • 23 September 2015, 06:57 • 2 min
Tsipras oznámil zloženie novej vlády, ponechal si väčšinu ministrov

ATÉNY - Novovymenovaný grécky premiér a šéf strany Syriza Alexis Tsipras v utorok večer oznámil zloženie svojej koaličnej vlády, ktorá vzišla z nedeľňajších predčasných parlamentných volieb.

slovakia

left justify in out

Vo funkciách si ponechal väčšinu ministrov, ktorí do augusta tohto roku slúžili v jeho predchádzajúcom kabinete, uviedla agentúra Reuters. Kľúčový post ministra financií bude opäť zastávať Euklid Tsakalotos (55), v Oxforde vyštudovaný ekonóm, ktorý zohral významnú úlohu v záverečných štádiách rokovaní medzi Tsiprasovou ľavicovou vládou a medzinárodnými veriteľmi o treťom balíku finančnej pomoci pre Grécko.


Tsakalotosovo vymenovanie podľa agentúry Reuters zaručuje kontinuitu pre ďalšie rozhovory a zrejme vyvolá pozitívnu odozvu partnerov z eurozóny. Jeho námestníkom bude ďalší rešpektovaný člen gréckeho vyjednávacieho tímu Jorgos Chuliarakis.


Ďalší zásadný rezort - ministerstvo zahraničných vecí - bude rovnako ako v prvej Tsiprasovej vláde riadiť skúsený grécky diplomat a niekdajší člen komunistickej strany Nikos Kotzias (64).


Ministerstvo obrany povedie tak ako v predchádzajúcom Tsiprasovom kabinete Panos Kammenos, líder pravicovo-populistickej strany Nezávislí Gréci, ktorí opäť vstúpili do koalície s dominantnou stranou Syriza. Zvládanie rozsiahlej utečeneckej krízy v Grécku bude mať na starosti - rovnako ako v doterajšej dočasnej vláde - námestník ministra vnútra pre imigračnú politiku Jannis Muzalas, aktívny člen humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc.


Novovymenovaní ministri zložia predpísaný sľub ešte v priebehu dnešného dňa. Do predčasných volieb doviedla krajinu prechodná vláda pod vedením sudkyne Vassiliki Thanuovej, ktorá bola pri moci len necelý mesiac.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies