Tsipras očakáva ukončenie revízie programu do 22. apríla

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 08:08 • 2 min
Tsipras očakáva ukončenie revízie programu do 22. apríla

ATÉNY - Grécky premiér Alexis Tsipras očakáva, že prvá revízia záchranného programu sa skončí do 22. apríla. Povedal to poslancom.

slovakia

left justify in out

"Apríl bude mesiacom vývoja. Je to posledná prekážka, ktorú úspešne zdoláme. Revízia sa uzavrie do 22. apríla,“ povedal. V pondelok pokračovali rozhovory v Aténach. Očakáva sa, že ministri financií krajín eurozóny posúdia grécky pokrok 22. apríla.


Grécko vyzvalo v pondelok veriteľov, aby revíziu programu uzavreli rýchlo. Rozhovory pritom pokračovali po tom, čo unikli prepisy rozhovorov medzi predstaviteľmi Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorí zjavne hovorili o nátlakovej taktike na dosiahnutie dohody. Úspešná revízia bude znamenať pre Grécko pomoc vo výške 5 mld. eur a premiér Tsipras očakáva, že sa krajine otvorí cesta k rokovaniam o dlhovej úľave. Tiež dúfa, že presvedčí Grékov, že ich obeta sa vypláca.


Portál WikiLeaks zverejnil prepisy konferenčného hovoru troch vysokých predstaviteľov MMF z 19. marca. Podľa prepisu spolu hovorili o tom, ako zvýšiť tlak na Grécko, Nemecko a EÚ s cieľom uzavrieť dohodu o gréckej dlhovej úľave v apríli. Podľa prepisu hovorili o hrozbe, že sa MMF nezapojí do tretieho programu pre Grécko. Má to byť pritom spôsob ako prinútiť veriteľov z EÚ, predovšetkým Nemecko, dosiahnuť dohodu o dlhu pred britským referendom o zotrvaní v EÚ. MMF situáciu nekomentoval.


Grécky minister financií Euclid Tsakalotos sa stretol v Aténach s predstaviteľmi Európskej komisie, Európskeho stabilizačného mechanizmu, Európskej centrálnej banky a MMF. "Slovo WikiLeaks nepadlo,“ povedal. Ďalší vládny predstaviteľ uviedol, že Grécko predstaví v utorok daňové opatrenia v hodnote 1 % hrubého domáceho produktu (HDP). To by malo zaplátať rozpočtové diery, aby krajina mohla dosiahnuť cieľový prebytok primárneho rozpočtu vo výške 3,5 % HDP v roku 2018.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona