Tsipras očakáva tvrdé rokovania v Bruseli, verí však v pozitívny výsledok

NETKY.SK • 15 Február 2015, 19:52 • 2 min
Tsipras očakáva tvrdé rokovania v Bruseli, verí však v pozitívny výsledok

BERLÍN - Grécky premiér Alexis Tsipras očakáva na schôdzke ministrov financií eurozóny v pondelok 16. februára v Bruseli tvrdé rokovania o budúcnosti záchranného programu pre Grécko, no je presvedčený, že sa podarí dospieť k pozitívnemu výsledku. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Očakávam náročné rokovania, napriek tomu verím v pozitívny výsledok," povedal Tsipras pre nemecký týždenník Stern, pričom opätovne uviedol, že Grécko bude od medzinárodných veriteľov žiadať viac času na realizáciu reforiem. "Sľubujem, že po šiestich mesiacoch bude Grécko úplne inou krajinou," dodal.

 

Nová grécka vláda požaduje od svojich partnerov v eurozóne, aby ustúpili od podmienok terajšieho záchranného programu, kam patria aj prísne úsporné opatrenia. To si však vyžaduje zmiernenie podmienok splácania dlhu. Terajší program končí už v závere februára a Atény by mali súhlasiť s jeho predĺžením. To ale nová grécka vláda odmieta a žiada úplne novú dohodu s miernejšími podmienkami.

 

Po prvotných ostrých vyhláseniach po parlamentných voľbách Tsipras tón voči medzinárodným veriteľom zmiernil a pre Stern povedal, že si želá dohodu, s ktorou by boli spokojné obe strany. No predchádzajúce konfrontačné prejavy gréckej vlády podráždili viacero politikov v Nemecku, ktoré sa na pomoci Grékom podieľa najvyššou sumou. Podľa Hansa Michelbacha z CDU/CSU je dôležité, aby eurozóna nerobila príliš veľké ústupky. "Grécko podmienky pôvodného programu podpísalo a nová grécka vláda by mala pokračovať v ich plnení. Nie je možné, aby vždy, keď príde k moci nová vláda, sa medzinárodné dohody nemuseli plniť," povedal Michelbach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies