Tsípras nevylučuje referendum o dohode s veriteľmi

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 12:29 • 2 min
Tsípras nevylučuje referendum o dohode s veriteľmi

ATÉNY - Grécky premiér Aléxis Tsípras v utorok pripustil, že zvolá referendum v prípade, že Grécko od veriteľov dostane iba takú ponuku, ktorú nebude môcť akceptovať. Uviedol však, že je presvedčený, že sa dá tomuto scenáru vyhnúť. Zároveň vylúčil konanie predčasných volieb s tým, že vládu si Gréci zvolili len pred niekoľkými mesiacmi.

slovakia

left justify in out

Podľa Tsiprasa vládny kabinet nemá možnosť akceptovať požiadavky veriteľov, ktoré presahujú hranice mandátu vlády, ktorá sa zaviazala ukončiť úsporné opatrenia. Tsipras teda poznamenal, že ak riešenie nebude prijateľné, požiada o rozhodnutie gréckych občanov. "Ak bude riešenie spadať mimo nášho mandátu, nemám právo ho porušiť. Riešenie, ku ktorému dospejeme, budú musieť potvrdiť grécki občania,“ povedal Tsipras pre televíziu Star. "Som si však istý, že do tohto bodu sa nedostaneme. Napriek ťažkostiam sú možnosti na dohodu veľké. Nemali by sme robiť panické kroky,“ povedal.

 

Tsípras zároveň v utorok vyhlásil, že grécka vláda dúfa, že dokáže s veriteľmi uzavrieť predbežnú dohodu už tento týždeň, prípadne budúci týždeň. K ústupkom, ktoré vláda ponúkne, bude patriť oblasť privatizácie. Pôjde pritom o prístav Pireus a prenájom 14 regionálnych letísk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies