Tsipras: MMF by sa nemal podieľať na treťom záchrannom programe pre Grécko

NETKY.SK • 21 December 2015, 13:07 • 2 min
Tsipras: MMF by sa nemal podieľať na treťom záchrannom programe pre Grécko

ATÉNY - Medzinárodný menový fond (MMF) by sa nemal podieľať na treťom záchrannom programe pre Grécko v hodnote 86 miliárd eur a zodpovednosť za dohľad nad ekonomickými reformami, ktoré sú s programom spojené, by mal prenechať eurozóne. Povedal to v rozhovore pre britský denník The Financial Times grécky premiér Alexis Tsipras.

slovakia

left justify in out

Ako pre FT uviedol, "láme si hlavu nad nekonštruktívnym prístupom fondu, čo sa týka fiškálnych a finančných otázok". V tejto súvislosti naznačil, že MMF by mal tretí balík pomoci prenechať eurozóne. Podľa neho je grécka vláda presvedčená, že po šiestich rokoch má menová únia dostatočné inštitucionálne kapacity na úspešné zvládnutie problémov vo vnútri Európy.

 

Tsiprasov postoj pravdepodobne podráždi nemeckú vládu, ktorá trvá na tom, aby sa MMF na treťom záchrannom programe pre Grécko podieľal. Zatiaľ čo Berlín fondu dôveruje, pochybuje o úspešnosti riešení zo strany Európskej komisie.

 

Navyše, Tsipras riskuje aj pohnevanie si fondu, ktorý tlačí na eurozónu, aby zmiernila dlhodobo neudržateľný dlh Grécka. Tsipras pritom v tejto otázke postoj MMF oceňuje.

 

Grécky premiér dodal, že opatrenia spojené so záchranným programom chce zrealizovať čo najskôr, aby sa krajina v najkratšom možnom čase zbavila dohľadu zo strany Európskej komisie, MMF a Európskej centrálnej banky. "Sme presvedčení, že čím skôr Grécko vystúpi zo záchranného programu, tým lepšie," povedal Tsipras. Zároveň dodal, že nepochybuje o tom, že Grécko zruší celkovú kontrolu kapitálu do konca marca a na medzinárodné kapitálové trhy sa vráti "pred koncom roka 2016".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona