Tsipras: Grécko sľúbilo reformy, ale o tom aké, by mali rozhodnúť Atény

NETKY.SK • 11 Február 2015, 13:03 • 2 min
Tsipras: Grécko sľúbilo reformy, ale o tom aké, by mali rozhodnúť Atény

ATÉNY/VIEDEŇ/MOSKVA - Grécko sa zaviazalo, že uskutoční reformy, ale o tom aké, by mali rozhodnúť Atény a nie niekto zvonka.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil dnes grécky premiér Alexis Tsipras na tlačovej konferencii po stretnutí s Ángelom Gurríom, generálnym tajomníkom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
     

Tsipras dodal, že sa s Gurróm dohodli o spolupráci na návrhu reforiem.
     

Grécko dnes čaká "zrážka" s veriteľmi z eurozóny. Chystá sa totiž predložiť ministrom financií menovej únie návrh na zmiernenie podmienok svojho záchranného programu. Nová ľavicová grécka vláda, ktorá sa ujala moci po víťazstve vo voľbách 25. januára, pritom odmieta pokračovať v úsporných opatreniach a chce zmierniť podmienky záchranného balíka v celkovej výške 240 miliárd eur, ktoré jej okrem štátov eurozóny poskytol aj Medzinárodný menový fond (MMF).
     

Tsipras do Bruselu odkázal, že pre Atény neexistuje iná cesta ako zmena podmienok úveru.
     

Rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling zase Grécku pripomenul, že má ešte stále čas dohodnúť sa s európskymi partnermi, ale na obzore nie je žiadny plán B. A dodal, že Atény musia plniť podmienky záchranného balíka. 
     

Domnieva sa tiež, že ak bude Grécko chcieť, môže s veriteľmi nájsť riešenie ešte do konca februára, keď končí súčasný záchranný program. V opačnom prípade sa celá záležitosť dostane do "kritickej fázy". A upozornil, že sa v Grécku znova opakuje situácia, keď klienti vyberajú peniaze z bánk a štátu hrozí, že nebude schopný splácať svoje dlhy. Reakcia finančných trhov bude enormná, varoval.
     

Schelling však vylúčil odchod Grécka z Európskej únie (EÚ) alebo z eurozóny a dodal, že je v záujme oboch strán, aby sa vyhli takémuto scenáru.
     

Ale ak sa nenájde riešenie, potom bude pravdepodobne potrebné vypracovať aj plán B, skonštatoval Schelling, ktorý podľa vlastných slov nevie o tom, že by takýto plán už existoval.
     

Zatiaľ čo grécky minister financií Janis Varufakis dnes mieri do Bruselu, šéf gréckej diplomacie Nikos Kotzias dnes rokoval v Moskve. Médiá v tejto súvislosti špekulujú, že sa Atény možno pokúsia získať finančnú pomoc inde, ak na rokovaniach s európskymi partnermi neuspejú.
     

Grécka vláda sa chce dnes dohodnúť s eurozónou, aby jej poskytla preklenovací úver do júna, kým nedosiahne novú dohodu o svojom dlhu.
     

Štátny tajomník gréckeho ministerstva zahraničných vecí pre európske záležitosti Nikos Chountis v utorok (10.2.) pre grécky rozhlas povedal, že Rusko a Čína ponúkli Aténam hospodársku pomoc, aj keď ich o to nik nežiadal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona