Tsipras: Grécko bude od Nemecka žiadať reparácie za druhú svetovú vojnu

NETKY.SK • 9 Február 2015, 16:32 • 2 min
Tsipras: Grécko bude od Nemecka žiadať reparácie za druhú svetovú vojnu

ATÉNY - Grécko má "morálnu povinnosť" požadovať od Nemecka reparácie za škody spôsobené nacistami počas druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v nedeľu počas kľúčového prejavu v parlamente nový grécky premiér Alexis Tsipras, ktorého dnes citoval denník The Japan Times.
     

Grécko má "morálny záväzok voči svojmu ľudu, dejinám, ako aj všetkým európskym národom, ktoré preliali svoju krv v boji proti nacizmu," tvrdí Tsipras. Berlín už skôr vyslovil jasné "nie" takýmto požiadavkám, Tsipras a jeho radikálna strana Syriza však sľubujú riešenie otázky.
     

"Takmer 70 rokov po skončení druhej svetovej vojny stratila otázka reparácií svoju legitimitu," uviedol nedávno nemecký rezort financií. V čase, keď Atény čelia medzinárodnému dlhu vo výške viac než 315 miliárd eur, Syriza vyrátala, že Nemecko dlží Grécku 162 miliárd eur vo vojnových reparáciách.
     

Nacistická okupácia Grécka v rokoch 1941-1945 bola jednou z najkrvavejších v Európe. Na jej konci bol štát na Peloponézskom polostrove úplne vydrancovaný, pričom tretia ríša donútila grécku centrálnu banku požičať Nemecku 476 miliónov vtedajších ríšskych mariek, ktoré neboli dosiaľ vrátené.
     

Správa dolnej komory nemeckého Spolkového snemu z roku 2012 stanovila túto sumu na 7,3 miliardy eur. Gréci ju však určujú na 11 miliárd eur, napísal v januári grécky denník To Vima, citujúc tajnú správu ministerstva financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies