Tsipras: Grécka infraštruktúra nezvláda nápor migrantov, OSN hovorí o chaose

NETKY.SK • 7 August 2015, 13:37 • 2 min
Tsipras: Grécka infraštruktúra nezvláda nápor migrantov, OSN hovorí o chaose

ATÉNY - Grécky premiér Alexis Tsipras dnes upozornil, že infraštruktúra jeho krajiny nemôže zvládnuť nápor migrantov, ktorí do Grécka prichádzajú z takých štátov, ako je vojnou postihnutá Sýria či Afganistan.

slovakia

left justify in out

"Nastal čas zistiť, či Európska únia je Európskou úniou solidarity, alebo či ide o EÚ, kde sa každý snaží chrániť si vlastné hranice," vyhlásil Tsipras po dnešnom rokovaní vlády venovanom prílevu migrantov do Grécka.

 

Len v júli do Grécka dorazilo asi 50.000 migrantov a krajina má problém postarať sa o nich.

 

Riaditeľ európskeho oddelenia Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Vincent Cochetel (UNHCR) dnes v Ženeve na základe výsledkov svojej návštevy na gréckych ostrovoch Lesbos, Kós a Chios vyzval grécku vládu, aby riešila tamojší "totálny chaos" a súčasne vyzval členské štáty EÚ, aby Grécku pomohli.

 

Podľa Cochetela migranti nemajú dostatočný prístup k vode, sanitárnym zariadeniam ani potravinám. Upozornil, že väčšina gréckych ostrovov nemá ubytovacie kapacity pre migrantov, ktorí tak nemajú možnosť "spať pod nijakou formou prístrešku".

 

Situáciu na gréckych ostrovoch označil Cochetel za totálny chaos a uviedol, že niečo podobné ešte nikdy nezažil. Dodal, že migrantov odtiaľ po niekoľkých dňoch presúvajú do Atén, kde pre nich tiež nie je nič pripravené.

 

Grécke úrady by podľa Cochetela mali "viesť a koordinovať" opatrenia, ktorými by reagovali na prílev utečencov. Upozornil však, že "sme v situácii, keď reálne nikto nepreberá zodpovednosť" za vývoj, čo podľa Cochetela sťažuje pôsobenie humanitárnych organizácií, ktoré sa migrantom snažia pomáhať.

 

Cochetel súčasne vyjadril obavy, aby sa situácia v Grécku ešte viac nezhoršila alebo nebola zneužitá na politické ciele.

 

"Prioritou je nedopustiť, aby na inom mieste Európy vzniklo ďalšie Calais," vyhlásil Cochetel, čím mal na mysli dramatickú situáciu na francúzskej strane tunela pod Lamanšským prielivom, kadiaľ sa do Británie pokúšajú dostať desiatky ilegálnych migrantov. Najmenej desať z nich pri tom už prišlo o život.

 

Grécko spoločne s Talianskom čelí náporu migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy, aby si zaistili bezpečie a lepšiu budúcnosť. Grécka ekonomika sa opäť dostala do recesie po krátkom období rastu, keď sa začala zotavovať z vážnej ekonomickej krízy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies