Tsipras: Dohoda s eurozónou znamená koniec úspor, ktoré sľúbila minulá vláda

NETKY.SK • 21 Február 2015, 14:30 • 2 min
Tsipras: Dohoda s eurozónou znamená koniec úspor, ktoré sľúbila minulá vláda

ATÉNY - Piatková (20.2.) dohoda s Euroskupinou o predĺžení finančnej pomoci Grécku o štyri mesiace ruší záväzky ohľadne úsporných opatrení, ktoré veriteľom sľúbila predchádzajúca konzervatívna vláda.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil dnes vo svojom vystúpení v televízii premiér Alexis Tsipras. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
      

"Včera (20.2.) sme urobili rozhodný krok, zanechávame úsporné opatrenia, záchranné balíky aj Trojku," povedal Tsipras. "Vyhrali sme bitku, nie vojnu. Problémy, skutočné problémy, stoja pred nami," pripomenul.
      

Gréckej vláde visí nad hlavou ďalší termín. Do pondelka 23. februára musí veriteľom, konkrétne ministrom financií eurozóny (Euroskupine) a Trojke (Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond) predložiť dôveryhodný návrh reforiem, aby schválili predĺženie súčasného záchranného programu a načrtli nový.
      

Tsipras zvolal na dnes večer schôdzu užšieho okruhu 10 ministrov, aby prediskutovali návrh reforiem.
      

Dohodu o predĺžení záchranného programu, aj keď s podmienkami, väčšina Grékov privítala ako prvý krok smerom k ukončeniu nenávidených tvrdých úsporných opatrení, ktoré museli znášať od roku 2010. Iní sú však skeptickí a majú pochybnosti, či vláda radikálnej ľavicovej strany Syriza bude schopná dodržať aspoň zlomok zo svojich predvolebných sľubov u ukončení úspor aj spolupráce s Trojkou. A kde nájde peniaze na financovanie svojich sľubov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies