Tsipras chce zvýšiť počet zdravotníckych zamestnancov a zrušiť 5-eurový poplatok

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 16:04 • 2 min
Tsipras chce zvýšiť počet zdravotníckych zamestnancov a zrušiť 5-eurový poplatok

ATÉNY - Grécky premiér Alexis Tsipras dnes vyhlásil, že jeho vláda zlepší systém zdravotnej starostlivosti v krajine. Chce to dosiahnuť zvýšením počtu odborného personálu o 4500 ľudí a zrušením dočasného poplatku vo výške 5 eur za nemocničnú liečbu. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Tsipras počas dnešnej návštevy ministerstva zdravotníctva vyhlásil, že niektoré reformy v zdravotníctve, ktoré prijali predchádzajúce vlády v rámci úsporných opatrení, zapôsobili ako "jadrová bomba v základoch" zdravotného systému a jeho vláda pracuje na ich zrušení.
     

Grécko je pritom závislé od finančnej pomoci štátov eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF). Veritelia však požadujú od vlády v Aténach, aby uskutočnila reformy, ktoré pomôžu krajine znížiť dlhy na udržateľnú úroveň a postaviť sa na vlastné nohy.
     

Nový ľavicový kabinet premiéra Tsiprasa však zvíťazil v januárových predčasných voľbách práve vďaka sľubom, že zruší úsporné opatrenia a reformy. No Aténam dochádza hotovosť a veritelia trvajú na tom, že peniaze zo záchranného balíka im uvoľnia len ak budú dodržiavať dohodnuté podmienky. Ale nový návrh reforiem, ktorý Grécko poslalo veriteľom, tieto podmienky zatiaľ nespĺňa. Chýbajú v ňom detaily, ako chce dosiahnuť svoje ciele.
     

Ako uviedol predstaviteľ jedného z ministerstiev financií krajín eurozóny, nový zoznam je stále nedostatočný a on "nevidí veľké šance, že k dohode dôjde skôr, než na najbližšej plánovanej schôdzke ministrov financií eurozóny, ktorá sa uskutoční 24. apríla v Rige.
     

Zástupcovia gréckeho ministerstva financií zase tvrdia, že nový zoznam obsahuje reformy, ktoré by Grécku mali tento rok priniesť do 6 miliárd eur. Približne 26-stránkový dokument predpokladá, že najviac peňazí získa vláda vďaka opatreniam proti daňovým podvodom. Ďalšie financie chce získať z privatizácie, reformy verejnej správy, zdravotníctva či trhu práce. Finančné potreby krajiny na tento rok sú vyčíslené zhruba na 19 miliárd eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona