Tsipras chce zo štvorky veriteľov urobiť kvinteto za pomoci europarlamentu

NETKY.SK • 20 August 2015, 07:43 • 2 min
Tsipras chce zo štvorky veriteľov urobiť kvinteto za pomoci europarlamentu

BRUSEL - Grécky premiér Alexis Tsipras požiadal v stredu o pripojenie sa piateho člena k skupine veriteľov pre svoju krajinu, ktorým by mal podľa neho byť Európsky parlament (EP), jediná inštitúcia EÚ priamo volená európskymi občanmi. Informovala o tom agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Tsipras v tomto zmysle zaslal list predsedovi EP Martinovi Schulzovi, v ktorom ho žiada o "priame a plné pripojenie sa Európskeho parlamentu ako piateho hráča" k takzvanému "kvartetu veriteľov", ktoré predstavuje Európska komisia (EK), Európska centrálna banka (ECB), Medzinárodný menový fond (MMF) a Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM).

 

Podľa gréckeho premiéra by sa europarlament mal zapojiť priamo do vyhodnocovania dohody o treťom záchrannom pláne pre Grécko, ktorý odobrili najvyšší lídri EÚ na summite z 12. júla.

 

Šéf gréckej vlády upozornil, že táto možnosť je zakotvená v európskej legislatíve v prípade, ak členské štáty EÚ "majú vážne problémy s finančnou stabilitou".

 

Tsipras naznačil, že považuje za "politicky nevyhnutné", aby jediná európska priamo volená inštitúcia vystupovala ako konečný ručiteľ ekonomickej zodpovednosti a zlučiteľnosti hospodárskej politiky EÚ s politickou a sociálnou európskou legislatívou.

 

Podľa agentúry Belga zdroje z prostredia gréckeho vládneho kabinetu potvrdili, že Tsipras v stredu telefonicky hovoril so Schulzom, ktorý "pozitívne reagoval" na jeho žiadosť už aj preto, že túto možnosť v europarlamente navrhli niektoré politické skupiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies