Tsipras chce na okraj summitu rokovať s lídrami EÚ o likvidite

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 10:37 • 2 min
Tsipras chce na okraj summitu rokovať s lídrami EÚ o likvidite

ATÉNY - Grécky premiér Alexis Tsipras chce na okraj nadchádzajúceho summitu Európskej únie (EÚ) rokovať s poprednými lídrami bloku o likvidite pre grécku ekonomiku. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu gréckej vlády Gabriela Sakellaridisa.

slovakia

left justify in out

Sakellaridis totiž pre televíznu stanicu Skai TV povedal, že grécky premiér chce "objasniť februárovú dohodu s Euroskupinou o predĺžení finančnej pomoci, a či bude táto dohoda spojená s poskytnutím likvidity gréckej ekonomike".

 

Tsipras sa chce na okraj summitu, ktorý sa uskutoční 19. a 20. marca v Bruseli, stretnúť s nemeckou kanceláriou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, šéfom Európskej centrálnej banky Mariom Draghim a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Grécku hrozí, že mu v priebehu pár týždňov dôjde hotovosť a jeho partneri z EÚ mu neuvoľnia peniaze zo záchranného balíka, kým nezačne zavádzať sľúbené reformy, ktoré majú krajine pomôcť postaviť sa na vlastné nohy. Predstavitelia novej gréckej ľavicovej vlády svojou rétorikou a kritikou požadovaných úsporných opatrení a reforiem nahnevali veriteľov.

 

Sakellaridis zároveň vyhlásil, že premiér Tsipras počas návštevy v Moskve, na ktorú sa chystá v apríli, nebude žiadať finančnú pomoc od ruského prezidenta Vladimira Putina, ale chce s ním rokovať o bilaterálnych otázkach, vrátane investícií.

 

Grécku však dochádzajú peniaze a čas na dohodu s veriteľmi sa kráti. Nová grécka ľavicová vláda premiéra Alexisa Tsiprasa sa vo februári po ťažkých rokovaniach dohodla s veriteľmi na predĺžení záchranného programu o štyri mesiace, teda do konca júna 2015, ale najprv im musí predložiť dôveryhodný plán reforiem.

 

Atény 6. marca poslali veriteľom na posúdenie sériu návrhov, vrátane opatrení na zlepšenie výberu daní, ktoré zahŕňajú zmeny vo výbere daní a vytvorenie nového úradu daňových inšpektorov. Podľa DPA však grécky plán obsahuje len zhruba tretinu reforiem, ktoré Euroskupina od krajiny očakáva. Ministri financií eurozóny chcú od Atén viac a podrobnejšie informácie o navrhovaných opatreniach, aby zistili, či prinesú očakávaný výsledok. Cieľom reforiem je totiž ozdraviť grécke financie a ekonomiku tak, aby bola krajina schopná fungovať aj bez pomoci zvonka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies