Tsipras chce Grécko vyviesť z krízy do konca roku 2019

NETKY.SK • 25 September 2015, 17:38 • 2 min
Tsipras chce Grécko vyviesť z krízy do konca roku 2019

ATÉNY - Staronový grécky premiér Alexis Tsipras prisľúbil urýchlenie rokovaní s medzinárodnými veriteľmi s cieľom zabezpečiť čo najskoršie uvoľnenie potrebných financií pre Grécko.

slovakia

left justify in out

Na prvom zasadnutí novej gréckej vlády zároveň uviedol, že jeho cieľom je dostať Grécko zo súčasnej krízy do skončenia svojho mandátu, teda zhruba do konca roku 2019. Informovala o tom agentúra AP.

 

"Je to cieľ, ktorý je možné dosiahnuť, ak budeme mať odvahu uskutočniť rozsiahle reformy a zmeny," povedal Tsipras. "Musíme urobiť všetko pre skorý návrat finančnej stability a obnovu normálneho fungovania bankového systému," dodal.

 

Premiér zároveň prisľúbil, že bude rešpektovať záväzky Grécka, čo sa týka ďalších výdavkových škrtov, zvyšovania daní a reforiem, prioritou však bude čo najskôr začať rokovania o znížení vysokého štátneho dlhu a podpore bánk.

 

Veritelia Grécka z európskych inštitúcií dali najavo, že sú ochotní opätovne prediskutovať otázku vysokého štátneho dlhu, no až po tom, čo Atény prejdú prvým hodnotením plnenia záväzkov. Priamy odpis dlhu veritelia už vopred vylúčili, takže Tsipras dúfa, že Grécko dostane úľavy v podobe predĺženia splatnosti dlhu a zníženia úrokových sadzieb.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies