Tsipras chce dosiahnuť dohodu, aby odvrátil kolaps bánk

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 06:52 • 2 min
Tsipras chce dosiahnuť dohodu, aby odvrátil kolaps bánk

BRUSEL - Grécky premiér Alexis Tsipras chce na dnešnom summite lídrov eurozóny v Bruseli dosiahnuť dohodu, ktorou by odvrátil blížiaci sa kolaps miestnych bánk.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP, ktorá sa odvoláva na nemenovaného predstaviteľa gréckej vlády, prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi varoval ministrov financií pred rizikom, ktorému čelia grécke banky. Bez politickej dohody nemôže ECB zvýšiť limit na núdzovú likviditu, ktorú týmto bankám poskytuje.

 

Gréci pri vyjednávaniach, ktoré dnes na najvyššej úrovni trvajú už sedem hodín, odmietajú návrh na presun aktív v hodnote 50 miliárd eur do osobitného fondu, ako aj možnosť dočasného odchodu krajiny z eurozóny. Aj takéto návrhy sa objavili v dokumente, ktorý na rokovanie lídrov posunuli ministri financií eurozóny s tým, že sa na nich nedokázali zhodnúť.

 

"Neexistuje nič také ako 50 miliárd eur gréckeho majetku. To číslo je z inej planéty," cituje ďalšieho gréckeho predstaviteľa server POLITICO. Rozpory pretrvávajú aj v otázke možnej reštrukturalizácie gréckeho dlh. Grécki vyjednávači tiež vyjadrili pochybnosti o tom, či je možné pripraviť do 48 hodín zákony, ktoré má následne do stredy (15.7.) schváliť parlament.

 

Prebiehajúce rokovania a požiadavky veriteľov na tvrdé reformy zároveň prehlbujú spory v gréckej vláde, informuje britský Guardian. Podľa jeho zdrojov je situácia v Aténach napätá a k rekonštrukcii vlády a odchodu ministrov, ktorí odmietli v parlamente hlasovať za balík reforiem ponúkaných Gréckom, by mohlo dôjsť už v pondelok (13.7.).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies