Tsipras chce dohodu s veriteľmi do konca týždňa

NETKY.SK • 10 November 2015, 16:15 • 2 min
Tsipras chce dohodu s veriteľmi do konca týždňa

ATÉNY - Grécko uzavrie rokovania s veriteľmi o sporných bodoch ešte tento týždeň, aby dostalo ďalšiu splátku zo záchranného úveru. Povedal to dnes premiér Alexis Tsipras členom svojho kabinetu.

slovakia

left justify in out

Atény a veritelia musia vyriešiť rozpory v otázke nesplácaných hypoték a vyvlastňovania nehnuteľností. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ide o prvý väčší spor medzi Tsiprasom a veriteľmi od septembra, keď zvíťazil v predčasných voľbách a znova sa stal premiérom.

 

Ministri financií eurozóny v pondelok (9.11.) neuvoľnili Grécku ďalšiu splátku z úveru a upozornili Atény, že peniaze dostanú až potom, keď zavedú všetky dohodnuté úsporné opatrenia a reformy. A to vrátane prísnejšieho zákona o vyvlastnení nehnuteľnosti v prípade nesplácania hypoték.

 

Tsipras dnes kabinetu povedal, že jeho prioritou je uzavrieť rokovania s veriteľmi ešte tento týždeň, aby Atény dostali 2 miliardy eur zo záchranného balíka a ďalších 10 miliárd eur na rekapitalizáciu bánk.

 

Európska centrálna banka (ECB) uskutočnila záťažové testy gréckych bánk, ktoré odhalili, že v prípade nepriaznivých ekonomických podmienok budú potrebovať kapitál vo výške 14,4 miliardy eur. Časť tejto sumy pravdepodobne poskytnú bankám súkromí investori.

 

Atény sa však s veriteľmi nedohodli na stupni ochrany domácností, ktoré nesplácajú hypotéky. Grécka vláda trvá na tom, že riešenie tohto problému nesmie pripraviť tisícky domácností o strechu nad hlavou. Aktuálne môžu Gréci požiadať o ochranu pred vysťahovaním, ak hodnota ich nehnuteľností dosahuje 300.000 eur. Grécka vláda teraz diskutuje o ochrane pred vysťahovaním aj v prípade, že sa cena nehnuteľnosti pohybuje v rozmedzí 180.000 až 200.000 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona