Tsipras bude zodpovedne rokovať s veriteľmi, predstavil svoje priority

NETKY.SK • 28 Január 2015, 12:41 • 2 min
Tsipras bude zodpovedne rokovať s veriteľmi, predstavil svoje priority

ATÉNY - Grécki voliči dali novej vláde mandát na radikálne zmeny, ktoré obnovia národnú suverenitu. Vyhlásil to dnes premiér Alexis Tsipras na prvom zasadnutí kabinetu, ale zároveň sa zaviazal, že bude zodpovedne rokovať s medzinárodnými veriteľmi. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Tsipras sa podľa vlastných slov chce vyhnúť nepriateľstvu a sporom s veriteľmi z Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF). Dodal, že nechce "deštruktívne zrážky", ale nebude ani pokračovať v politike "útlaku a podrobenia".

 

Očakáva tiež, že jeho piatkové (30.1.) stretnutie s Jeroenom Dijsselbloemom, šéfom Euroskupiny (neformálneho združenia ministrov financií eurozóny), bude "produktívne".

 

Ďalej vyhlásil, že jeho vláda bude presadzovať vyrovnaný rozpočet, ale nebude vytvárať "nereálny rozpočtový prebytok" na obsluhu obrovského vládneho dlhu, ktorý už prekročil 175 % hrubého domáceho produktu (HDP).

 

Prioritou kabinetu bude pomôcť najslabšej časti spoločnosti so svojou politikou, ktorá bude útočiť na "endemický klientelizmus a korupciu v ekonomike", obmedzí jej "pustošenie" a zníži aj rekordnú nezamestnanosť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies