Tržby telekomunikačných operátorov môžu do roku 2020 klesnúť až o pätinu

NETKY.SK • 16 Marec 2012, 08:01 • 2 min
Tržby telekomunikačných operátorov môžu do roku 2020 klesnúť až o pätinu

Tržby telekomunikačných operátorov môžu do roku 2020 klesnúť až o pätinu

slovakia

left justify in out

img

Poskytovatelia online platforiem, služieb a obsahu pre smartphony, tablety a internetovú TV vytláčajú z trhu tradičných telekomunikačných operátorov. Experti predpovedajú, že do roku 2020 môže dôjsť u európskych operátorov k poklesu predajov až o 20 %. Ich najväčšou konkurenciou sú najsilnejšie spoločnosti vo svete online - Amazon, Apple, Facebook, Google a Microsoft, ktoré majú na celom svete tri miliardy zákazníkov.
      Aby sa operátori vyrovnali s týmto krízovým scenárom, musia sa zamerať na svoje kľúčové služby a prístup do siete, na rastové oblasti a zoštíhliť operačné modely. Vzhľadom k požadovaným investíciám do infraštruktúry vo výške 600 miliárd eur do roku 2020, operátori musia vytvoriť flexibilnejšiu firemnú štruktúru a začať vzájomne spolupracovať v rámci nových spoločných podnikov. To sú hlavné fakty, ktoré odhalila štúdia spoločnosti Roland Berger Strategy Consultants.
      "Päť najväčších internetových firiem nám ukázalo, ako sa to má robiť," uviedol managing partner pražskej pobočky tejto spoločnosti Constantin Kinský. "Iba orientáciou na zákazníka a konštantnou analýzou ich potrieb a správania môžu operátori v dnešnej digitálnej ére rásť a zlepšovať svoj podiel na trhu," dodal Kinský.
      Úspešný model prosperujúcich spoločností je založený na silnej značke, užívateľsky jednoduchom ovládaní a efektívnom využití dát o zákazníkovi. To vytvára tlak na tradičných telekomunikačných operátorov. "Kľúčová oblasť podnikania operátorov trpí poklesom cien za vysokorýchlostné pripojenie aj pri výraznom náraste objemov predajov. Zákazníci už nechcú platiť iba za pripojenie k internetu. Chcú personalizované a jednoduché komunikačné platformy a produkty," poznamenal Kinský.
      Prístup k sieťam bude aj naďalej hrať významnú úlohu. V súčasnej dobe generuje predaje vo výške približne 300 miliárd eur, z čoho dve tretiny tvoria mobilné komunikácie. Či táto úroveň tržieb bude zachovaná, záleží nielen na rozhodnutiach operátorov, ale tiež na budúcich reguláciách trhu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies