Trumpovým víťazstvom utrpia vzťahy USA-Nemecko, obávajú sa Nemci v prieskume

NETKY.SK • 7 November 2016, 09:12 • 2 min
Trumpovým víťazstvom utrpia vzťahy USA-Nemecko, obávajú sa Nemci v prieskume

BERLÍN - Väčšina Nemcov sa obáva, že prípadným zvolením republikána Donalda Trumpa za nového prezidenta Spojených štátov utrpia vzťahy USA-Nemecko.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na dnes zverejnené výsledky prieskumu verejnej mienky to napísala agentúra Reuters. Dodala, že podobné obavy už zazneli aj z úst nemeckých politikov.

 

Nemecko je najväčším európskym obchodným partnerom Spojených štátov, ako aj ich šiestym najväčším exportným trhom. Obe krajiny sa tešia blízkym vzťahom po tom, ako USA pomohli na nohy Nemecku zdevastovanému po druhej svetovej vojne, komentuje Reuters.

 

Nový prieskum inštitútu Emnid však ukázal, že 77 percent Nemcov sa po prípadnom víťazstve Trumpa obáva napätia vo vzťahoch USA-Nemecko.

 

Naopak, celkovo 67 percent respondentov neočakáva po zvolení kandidátky Demokratickej strany Hillary Clintonovej zmenu v blízkych vzťahoch Nemecka so Spojenými štátmi.

 

Nemci medzi svoje najväčšie obavy v súvislosti s Trumpom zaradili politikov postoj k Rusku a Severoatlantickej aliancii.

 

Znepokojenie nad Trumpom už podľa Reuters vyjadril aj nemecký spolkový prezident Joachim Gauck. "Čo nám robí obavy, medzi inými, je jeho nepredvídateľnosť," povedal bývalý luteránsky duchovný a protikomunistický občiansky aktivista Gauck v dnešnom rozhovore pre magazín Spiegel Online. "Čo by sa dalo očakávať od prezidenta Donalda Trumpa nevieme povedať," zhodnotil Gauck.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies