Trumpovo uvoľnenie regulácie bánk bude mať vážne dôsledky

NETKY.SK • 6 Február 2017, 14:05 • 2 min
Trumpovo uvoľnenie regulácie bánk bude mať vážne dôsledky

FRANKFURT NAD MOHANOM - Nemecké súkromné banky sa obávajú zhoršenia situácie v Európe po tom, ako americký prezident Donald Trump uskutoční svoj zámer a uvoľní kontrolu amerických úverových ústavov.

slovakia

left justify in out

Konateľ Spolkového združenia nemeckých bánk (BdB) Michael Kemmer varoval dnes pred celosvetovou súťažou v uvoľnení regulačných predpisov pre banky.

 

„Stabilita globálneho finančného systému sa dá zabezpečiť len medzinárodne dohodnutou reguláciou“. To je podľa Kemmera poučenie z ostatnej finančnej krízy. Inak sa nedá vylúčiť, „transatlantický nesúlad v konkurencieschopnosti na úkor Európy“.

 

Trump v piatok (3.2.) podpísal dekrét, ktorým nariadil, aby sa v Spojených štátoch prehodnotila prísnejšia regulácia bánk zavedená po finančnej kríze pred necelým desaťročím.

 

Balík zákonov známy ako Dodd-Frankov z roku 2010 výrazne obmedzoval okrem iného vlastné podnikanie bánk.

 

Kemmer sa obáva, že obrat v regulácii v Spojených štátoch ovplyvní aj prebiehajúce rokovania o reforme odvetvia na celom svete, konkrétne ide o súbor opatrení známy pod názvom Bazilej III.

 

Ďalšie rokovania o pravidlách pre činnosť bánk Bazilej IV by to vôbec neuľahčilo.

 

Rokovania vo Švajčiarsku teraz uviazli na mŕtvom bode, lebo predovšetkým Američania a Európania nemôžu nájsť spoločného menovateľa pre výpočet bankových rizík.

 

Hovorca nemeckého spolkového ministerstva financií v Berlíne uviedol, že v Bazilejskom výbore sa nemá diskutovať o uvoľnení regulácie, ale má ísť predovšetkým o vytvorenie rovnakých a čestných konkurenčných podmienok pre všetky úverové ústavy.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona