Trumpovi v nemocnici podávajú remdesivir

NETKY.SK • 3 Október 2020, 10:03 • 2 min
Trumpovi v nemocnici podávajú remdesivir

Americký prezident Donald Trump, nakazený koronavírusom, bol v piatok večer miestneho času prevezený špeciálnym vrtuľníkom s lekárskym vybavením do vojenskej nemocnice Waltera Reeda.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prezident tam má na odporúčanie lekárov zostať preventívne niekoľko dní a vládne záležitosti bude riadiť zo špeciálne upraveného apartmánu.

 

Z Bieleho domu prešiel do vrtuľníka sám a svižným krokom. Na tvári mal čierne rúško. Novinárom neodpovedal, len ukázal zdvihnutý palec.

 

Okolo polnoci poďakoval Trump na Twitteri za podporu. Jeho tweet začal slovami: "Cítim sa dobre, myslím".

 

 

Trump a jeho manželka Melania mali vo štvrtok pozitívny test na koronavírus. Prezident patrí kvôli veku a hmotnosti medzi rizikové skupiny.

 

Pôvodne sa hovorilo o tom, že má len mierne príznaky. Server NBC ale v piatok s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedol, že mal prezident celý deň horúčku.

 

V noci na sobotu sa k tomu mali v nemocnici pridať dýchacie ťažkosti a bol mu nasadený liek remdesivir. Jeho lekár uviedol, že nepotrebuje dodatočný kyslík.

 

Lekári Trumpovi odporučili, aby v nemocnici strávil pár dní z preventívnych dôvodov.

 

Trumpov lekár Sean Conley v piatok uviedol, že prezident dostal experimentálny liek vyvinutý farmaceutickou spoločnosťou Regeneron, u ktorého sa preukázali dobré výsledky v klinických štúdiách u menšieho počtu pacientov. Podľa Conleyho dostáva Trump aj zinok, vitamín D, aspirín, famotidín a melatonín.

 

Liek, ktorý bol Trumpovi aplikovaný infúziou, je v poslednej, tretej fáze klinického testovania. Má slúžiť nielen na liečbu, ale aj na prevenciu nákazy Covidom-19 a začal byť testovaný v júli. Plánované je testovanie zhruba 2000 pacientov, ale zatiaľ ich testy prešlo len 275, pričom žiadny z nich nebol hospitalizovaný.

 

Firma je však vzhľadom na výborné výsledky druhej fázy testov veľmi optimistická.

 

Liek, ktorý má vytvárať v organizme účinné protilátky na nákazu Covidom je označovaný za "koktail" najrôznejších prípravkov, medzi nimi aj výťažku z krvnej plazmy vyliečených pacientov. Po správe, že je Trump liečený práve týmto liekom, vzrástli raketovo ceny akcií jeho výrobcu.

 

V piatok boli pozitívne testovaní na koronavírus traja novinári akreditovaní v Bielom dome a podľa stanice CNN sa teraz nechávajú urýchlene testovať mnohí z tých, čo boli v posledných dňoch v Trumpovej blízkosti, Môže ísť až o stovky ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona