Trumpovi sa nepodarilo v Kongrese zrušiť Obamacare

NETKY.SK • 25 Marec 2017, 06:47 • 2 min
Trumpovi sa nepodarilo v Kongrese zrušiť Obamacare

WASHINGTON - Dolná komora amerického Kongresu ani dnes nehlasovala o zákone, ktorý má zrušiť zdravotnú reformu z éry predošlého prezidenta Baracka Obamu a nahradiť ju novým systémom, aký presadzuje terajší šéf Bieleho domu Donald Trump.

slovakia

left justify in out

Predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan oznámil, že príslušný návrh stiahol z rokovania bez toho, aby členovia pristúpili k hlasovaniu, keďže nemal dostatočnú podporu ani v radoch Trumpovej vlastnej Republikánskej strany.Republikánom sa podľa neho nepodarilo ani po dnešku dospieť ku konsenzu a v prospech daného návrhu by tak bolo "primálo" hlasov.

 

"S Obamacare budeme žiť ešte aj v dohľadnej budúcnosti," priznal so sklamaním republikán Ryan. O stiahnutie návrhu zákona údajne požiadal samotný Trump, pre ktorého tento krok predstavuje významný neúspech.

 

Zrušiť a nahradiť Obamov zákon z roku 2010 známy ako Obamacare bol jedným z hlavných sľubov Trumpa a ďalších republikánov počas vlaňajších volieb. Predložený návrh však nemal dostatočnú podporu i napriek tomu, že Trump zaň intenzívne loboval. Prezident údajne tento týždeň prehováral republikánov a vyhrážal sa im politickými následkami, ak nebudú hlasovať za navrhované zmeny.

 

Návrh predpokladal zrušenie podstatnej časti Obamacare, teda federálneho Zákona o ochrane pacientov a dostupnej zdravotnej starostlivosti, ktorý upravuje prístup k zdravotnému poisteniu a je kľúčovou súčasťou systému zdravotnej starostlivosti v USA.

 

Americký prezident Donald Trump sa domnieva, že zdravotná reforma z éry jeho predchodcu v úrade Baracka Obamu čoskoro zlyhá, čo demokratov konečne donúti k spolupráci.

 

Trump v prvotnej reakcii na piatkové zrušenie hlasovania v Snemovni reprezentantov o návrhu zákona, ktorý mal tzv. Obamacare nahradiť, zároveň z tohto neúspechu obvinil práve demokratov.

 

Následne však povedal, že je ochotný začať v tejto veci s nimi znova rokovať, ak budú chcieť pracovať na spoločnom návrhu. Trump zároveň vyjadril domnienku, že Obamacare čoskoro zlyhá.

 

Americký prezident ďalej uviedol, že so zákonodarcami z vlastnej Republikánskej strany má aj naďalej dobrý vzťah a nechystá sa o nich hovoriť v zlom. Povedal však tiež to, že odmietnutie návrhu zákona z ich strany ho trocha prekvapilo.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies