Trumpova prvá tlačovka od zvolenia: Ak ma bude mať Putin rád, budem to pokladať za prínos

NETKY.SK • 12 Január 2017, 06:29 • 2 min
Trumpova prvá tlačovka od zvolenia: Ak ma bude mať Putin rád, budem to pokladať za prínos

NEW YORK - Novozvolený prezident USA Donald Trump sa dnes na svojej prvej tlačovej konferencii od zvolenia 8. novembra 2016 vyjadril k diplomatickým vzťahom s Ruskom. Povedal, že Rusko "bude rešpektovať našu krajinu viac, keď bude stáť na čele štátu on".

slovakia

left justify in out

Trump tiež uviedol, že si nie je istý, či bude mať dobré vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, keď 20. januára nastúpi do Bieleho domu.

 

"Ak bude mať Putin rád Donalda Trumpa, budem to pokladať za prínos, nie nevýhodu, pretože v súčasnosti máme strašné vzťahy s Ruskom," vyhlásil Trump na tlačovej konferencii v hale newyorského mrakodrapu Trump Tower za prítomnosti vyše 300 novinárov. V okolí budovy v newyorskej štvrti Manhattan bola sprísnená bezpečnosť - priľahlé chodníky a podniky boli uzavreté.

 

Trump na tlačovej konferencii tiež prisľúbil, že zruší reformný zákon dosluhujúceho prezidenta Baracka Obamu o zdravotnej starostlivosti, nazývaný Obamacare, a takmer súčasne ho nahradí inou zdravotníckou reformou. Odmietol tak postoj niektorých republikánov v Kongrese, ktorí sa obávajú, že uponáhľanie postupu v tejto záležitosti spôsobí problémy.

 

 

"Zákon (Obamacare) bude zrušený a nahradený. V podstate to prebehne súčasne," povedal Trump a dodal, že oba ciele uskutoční v ten istý "týždeň, deň alebo dokonca hodinu".

 

Trump znovu vyhlásil, že postaví protiprisťahovalecký múr na južnej hranici USA a Mexiko zaň zaplatí. Avšak bránil svoje rozhodnutie požiadať Kongres, aby stavbu múru na začiatku zafinancoval.

 

"Postavíme múr," zdôraznil a vysvetlil, že nechcel čakať rok a pol, kým sa skončia rokovania s Mexikom, ako za múr zaplatí. "Mexiko... nás určitou formou odškodní."

 

Trump dodal, že financovanie bude mať pravdepodobne podobu dane, nie priamej platby.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona