Trumpova inaugurácia: Na slávnosti vystúpi aj Mormonský chrámový zbor

NETKY.SK • 16 Január 2017, 12:35 • 2 min
Trumpova inaugurácia: Na slávnosti vystúpi aj Mormonský chrámový zbor

WAsHINGTON - Donald Trump zloží v piatok prísahu, čím sa stane 45. prezidentom Spojených štátov amerických. TASR ponúka prehľad plánovaných inauguračných udalostí, miesto ich konania, ako aj výber zúčastnených osobností, organizácií a umelcov tak, ako ich uvádzajú britský denník Independent a americký týždenník Newsweek.

slovakia

left justify in out

Kedy a kde sa bude konať slávnostná prísaha

Inauguračný ceremoniál Donalda Trumpa a Mikea Pencea, nového prezidenta a viceprezidenta Spojených štátov amerických, sa uskutoční v piatok 20. januára pred západným krídlom Kapitolu Spojených štátov vo Washingtone. Trump sa oficiálne ujme úradu po tom, ako prednesie inauguračný prejav. Oficiálny začiatok je stanovený na 09.30 h miestneho času. Sľub o dodržiavaní ústavy USA zloží Trump napoludnie do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa.

 

Kto sa na tomto podujatí zúčastní

Po zložení inauguračnej prísahy bude nasledovať slávnostný inauguračný sprievod za účasti viac než 8000 vystupujúcich z vyše 40 organizácií. Súčasťou sprievodu po triede Pennsylvania Avenue, ktorá spája Kapitol a Biely dom, budú okrem iných stredoškolské a univerzitné pochodové orchestre, jazdecké zbory, záchranárske oddiely či skupiny veteránov.

 

Aké sú ďalšie naplánované podujatia

Inauguračný výbor Donalda Trumpa naplánoval aj ďalšie aktivity, ktoré budú súčasťou oficiálnych podujatí pri príležitosti preberania prezidentského úradu. Vo štvrtok 19. januára sa uskutoční slávnostné kladenie vencov na Arlingtonskom národnom cintoríne v americkom štáte Virgínia a večer uvítací koncert pri Lincolnovom pamätníku vo Washingotne, ktorými sa oficiálne začína maratón inauguračných podujatí.

V piatok 20. januára prebehne po inauguračnej prísahe a sprievode v rámci ďalšieho programu oficiálny inauguračný obed. V piatok večer sa uskutočnia najmenej tri oficiálne inauguračné plesy. Na sobotu 21. januára sú naplánované slávnostné bohoslužby v národnej Katedrále svätého Petra a Pavla vo Washingtone.

 

Kto vystúpi na inauguračnej slávnosti

Americkú hymnu na slávnostnom ceremoniáli počas skladania prezidentskej prísahy zaspieva hviezda súťaže Amerika má talent Jackie Evanchová. Šestnásťročná speváčka vystúpila v minulosti už aj na oficiálnom podujatí organizovanom odstupujúcim americkým prezidentom Barackom Obamom.

 

Trumpov organizačný tím má údajne problém zabezpečiť účasť skutočne veľkých hviezd, píše The Independent. Poradca Boris Epshsteyn tvrdí, že táto akcia "nie je o celebritách". Svoju účasť oficiálne ohlásila tanečná skupina Radio City Rockettes, ktorá zatancovala aj na oboch inauguračných ceremoniáloch bývalého prezidenta Georga W. Busha. Voči tomuto rozhodnutiu sa však ohradilo už viacero členiek tohto súboru. Vedenie Radio City Rockettes v tejto súvislosti uviedlo, že nebude žiadnu z členiek nútiť k účasti na vystúpení pri Trumpovej inaugurácii.

 

Na inaugurácii určite vystúpi 360-členný Mormonský chrámový zbor. Jeden z jeho členov však už ohlásil svoju neúčasť. Toto zmiešané zoskupenie dobrovoľných spevákov už vystupovalo pri viacerých slávnostných uvedeniach amerických prezidentov do úradu - zúčastnilo sa na skladaní prísah prezidentov Georgea H. W. Busha, Georgea W. Busha či Ronalda Reagana.

 

Kto na tomto podujatí naopak nevystúpi

Rebecca Fergusonová, súťažiaca z americkej pesničkovej súťaže The X Factor, zverejnila informáciu o tom, že bola pozvaná vystúpiť na inaugurácii Donalda Trumpa. Fergusonová uviedla, že by túto ponuku prijala iba vtedy, ak by mohla zaspievať protestnú pieseň Strange Friut. Táto skladba, ktorú preslávila v 30. rokoch 20. storočia Billie Holidayová, bola pôvodne básňou amerického pesničkára a básnika Abela Meeropola o rasizme na americkom juhu.

 

Americký herec Alec Baldwin si z novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa robil žarty počas nočnej televíznej šou Saturday Night Live. Umelec sa ponúkol, že vystúpi na inaugurácii budúcej hlavy štátu napriek tomu, že ho Trumpov tím s takouto požiadavkou vôbec neoslovil. Baldwin povedal, že by na tejto akcii údajne rád zaspieval pieseň Highway to Hell od austrálskej hardrockovej kapely AC/DC.

 

Ako o jednom z možných vystupujúcich hudobníkov sa v médiách hovorilo aj o svetoznámom talianskom tenoristovi Andreovi Bocellim, čo sa však nepotvrdilo. Priaznivci tohto hudobníka spustili v sociálnych médiách na základe týchto fám kampaň za bojkot pod heslom #boycottBocelli. Hviezdami, ktoré už oficiálne potvrdili, že na Trumpovej inaugurácii nevystúpia, sú britský spevák Elton John, kanadská speváčka Céline Dionová, americký spevák John Legend či americká country hudobná skupina Dixie Chicks.

 

Trumpov výbor hravo vyzbieral na inauguráciu rekordných 90 miliónov dolárov​

 

Voľby prezidenta majú Spojené štáty už za sebou, ale zbieranie peňazí sa ešte neskončilo. Nastupujúci prezident Donald Trump a jeho spolupracovníci pokračujú v získavaní financií od darcov, ktorí "nemajú hlboko do vrecka", a tak môžu pomôcť zaplatiť slávnosti súvisiace s inauguráciou 20. januára, ale tiež uhradiť ďalšie náklady spojené so zmenou v prezidentskom úrade. Z vyzbieranej sumy sa zaplatí tiež práca neziskových organizácií, ktoré budú pomáhať zavádzať do praxe Trumpovu agendu.

 

Výbor plánujúci Trumpove inauguračné slávnosti vyzbieral podľa doteraz dostupných informácií najmenej 90 miliónov dolárov a táto rekordná suma môže ešte narásť, uviedol nemenovaný predstaviteľ inauguračného výboru. Suma hravo prekonáva 53 miliónov dolárov, ktoré prezident Barack Obama vyzbieral od súkromných darcov na svoju prvú inauguráciu - Obama vtedy určil prísne obmedzenia pre výšku príspevkov a odmietol tiež peniaze od korporácií aj lobistov.

 

Informácie priniesli koncom minulého týždňa americké médiá vrátane agentúry AP či webovej stránky denníka USA Today.

 

Trumpov inauguračný výbor stanovil hranicu na milión dolárov od jednotlivých darcov a neprijíma finančné dary od registrovaných federálnych lobistov. Šeky už vypísalo množstvo korporácií, tradičných republikánskych darcov a niekoľko demokratov, povedal americkým médiám iný republikán, oboznámený s priebehom získavania peňazí pre inauguráciu Trumpa.

 

Výbor nemusí zverejniť podrobnosti o zbierke peňazí a ich míňaní skôr ako 90 dní po inaugurácii, to je posledný termín.

Predstavitelia inauguračného výboru neposkytli médiám žiadne mená darcov. Vo vyhlásení hovorcu výboru Borisa Epshteyna sa uvádzalo, že tím je "poctený a cíti pokoru pri neuveriteľnej záplave podpory Američanov z celej tejto krásnej krajiny, ktorí túžia venovať svoj čas a prostriedky".

 

Výbor pomáha organizovať a financovať sériu podujatí pri príležitosti výmeny prezidentov, vrátane tradičného poinauguračného slávnostného sprievodu a troch inauguračných plesov, na ktorých sa Trump plánuje zúčastniť.

 

Federálny dištrikt Kolumbia, kde sa nachádza hlavné mesto USA Washington, zatiaľ minul 19 miliónov dolárov, ktoré boli oficiálne vyčlenené na inauguráciu. Starostka Muriel Bowserová uviedla, že podľa jej očakávania náklady dosiahnu 30 miliónov dolárov. Avšak tento rok "nie je iný než predchádzajúce roky, keď takisto minuli viac než len vyhradenú oficiálnu sumu", povedala Bowserová na tlačovom brífingu o inaugurácii ešte 6. januára.

 

Pokiaľ ide o získavanie súkromných peňazí, stále je v činnosti aj výbor určený na zbierku financií Make America Great Again (Urobme Ameriku opäť veľkou), ktorý Trump založil spolu s dôležitým straníckym orgánom Republikánsky národný výbor (RNC).

 

Výbor sa stará o predaj celej škály pamätných predmetov - v ponuke má napríklad limitovanú edíciu inauguračných chlopňových spôn



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies