Trumpova inaugurácia môže stáť až 200 miliónov dolárov

NETKY.SK • 19 Január 2017, 07:45 • 2 min
Trumpova inaugurácia môže stáť až 200 miliónov dolárov

WASHINGTON – V hlavnom meste Spojených štátov sa dnes začínajú podujatia spojené s inauguráciou Donalda Trumpa, ktorá vyvrcholí v piatok zložením prezidentskej prísahy. Odhadované náklady toho všetkého sú 175-200 miliónov dolárov.

slovakia

left justify in out

Najnákladnejšími položkami sú bezpečnosť, doprava a pohotovostné služby. V roku 2009 pri inaugurácii Baracka Obamu vyšli vládu, a teda daňových poplatníkov, na 124 miliónov dolárov. Ďalší približne milión ich stojí slávnostný ceremoniál pred budovu Kapitolu, počas ktorého zloží nový prezident prísahu.

 

Zvyšné náklady zahŕňajú organizáciu slávnostných bálov, večierkov, recepcií, koncertov a inauguračného sprievodu. Tieto podujatia si financujú prezidenti, respektíve ich inauguračné komisie.

Trump už od svojich donorov vyzbieral 100 miliónov dolárov. Jednotlivci a korporácie buď len darujú, alebo platia za VIP vstupenky na inauguračné podujatia - piatkový slávnostný ceremoniál pred Kapitolom, privítaciu recepciu, inauguračné bály alebo slávnostnú večeru s návštevou prezidentského páru. Ceny sa pohybujú od 25.000 do jedného milióna dolárov.

 

Inauguračná komisia si zarába aj predajom pamätnej poznávacej značky na autá a iných pamätných a darčekových predmetov.

 

Výška doteraz vyzbieraných financií naznačuje, že Donald Trump nemá núdzu o bohatých kamarátov. Barack Obama vyzbieral pri svojej prvej inaugurácii 53 miliónov dolárov a pri druhej 44 miliónov. George W. Bush vyzbieral 40-42 miliónov a Bill Clinton 33 a 30 miliónov dolárov.

 

Celkové náklady na inauguráciu, a to koľko zaplatia darcovia a koľko daňoví poplatníci, budú známe až po inaugurácii. Do 90 dní po tejto ceremónii musí tiež inauguračná komisia predložiť vláde zoznam všetkých osôb, ktoré darovali 200 a viac dolárov. Trump si stanovil pravidlo, že neprijíma dary od lobistov.

 

Aký bude príhovor nového prezidenta?

 

 

Krátko po tom, ako zloží prezidentskú prísahu, prednesie svoj prvý prezidentský príhovor. Tentoraz nenecháva novozvolený prezident nič na náhodu. Na prejav sa pripravuje, radí sa s historikmi a študuje prejavy svojich predchodcov.

 

Trump vyvolal počas prezidentskej kampane pozornosť médií a komentátorov aj tým, že sa nepripravoval na televízne debaty so svojou súperkou. Kým Hillary Clintonová prerušila pred debatami stretnutia s voličmi a doma si nacvičovala slovný súboj so súperom, Donald Trump pokračoval v kampani. Tvrdil, že interakcia s voličmi je dôležitejšia. Clintonovú kritizoval a hovoril, že po toľkých rokoch v politike by mala všetko vedieť a nemá sa čo pripravovať. Teraz však stavil na dôslednú prípravu aj on. V piatok ho čaká prvý príhovor verejnosti z pozície prezidenta Spojených štátov.

 

Príhovor konzultoval s historikom Douglasom Brinkleym, ktorý ho navštívil aj v honosnom sídle na Floride, kde Trump trávil vianočné sviatky. Brinkley pre televíziu CNN prezradil, že spolu diskutovali o inauguračných príhovoroch predošlých prezidentov.

 

Trump si podľa historika píše príhovor sám. Chce ho mať krátky, ale pôsobivý. Je si tiež vedomý skutočnosti, že prejav, ako aj celá inaugurácia udajú tón jeho administratívy.

Novozvolenému prezidentovi pomáhal aj jeho politický poradca Stephen Miller. Ten stál aj za Trumpovým prejavom na nominačnom zjazde Republikánskej strany v lete minulého roka, kde bol Trump oficiálne potvrdený ako kandidát strany na prezidenta.

 

Hovorca Trumpovej inauguračnej komisie Boris Epshteyn pre spravodajskú televíziu CNN povedal, že inauguračný prejav bude optimistický a bude zahŕňať témy ako armáda, ekonomika a pracovné miesta. „Bude hovoriť o zjednotení Ameriky a Američanov. Sme v post-politickej, post-kampaňovej fáze, a to bude odkaz jeho inauguračnej reči. Očakávam veľký prejav, ktorý hovorí o snení vo veľkom a o zabezpečení toho, že sme opäť mestom na návrší,“ prezradil Epshteyn.

 

Inauguračné príhovory nových amerických prezidentov priťahujú veľkú pozornosť verejnosti. V roku 2009 si príhovor Baracka Obamu vypočulo alebo pozrelo takmer 40 miliónov ľudí. O jeho druhú inauguráciu v roku 2013 bol však už záujem oveľa nižší a sledovalo ju len 20,5 milióna ľudí.

 

Očakáva sa, že prejav Donalda Trumpa si vypočuje oveľa viac ľudí. Jeho prvú predvolebnú debatu s Hillary Clintonovou si totiž pozrelo 84 miliónov divákov. Američania už zažili extrémne dlhé aj extrémne krátke príhovory novozvolených prezidentov. William Henry Harrison hovoril v roku 1841 hodinu a 45 minút, a to počas snehovej búrky. Najkratší príhovor mal v roku 1792 George Washington. Prezidentom sa vtedy stal po druhý raz a národu sa prihovoril len 135 slovami.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies