Trumpova administratíva vysiela sudcov do migračných centier

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 09:01 • 2 min
Trumpova administratíva vysiela sudcov do migračných centier

ŽENEVA - Ministerstvo spravodlivosti USA vysiela sudcov do migračných centier po celej krajine s cieľom urýchliť vybavovanie prípadov nelegálnych prisťahovalcov a ich prípadné deportácie.

slovakia

left justify in out

V rámci prvej vlny by malo byť vyslaných 50 sudcov do migračných detenčných centier v Kalifornii, Chicagu a iných častiach USA. Vyplýva to z listu, ktorý sudcom rozposlalo federálne ministerstvo spravodlivosti.

 

Podľa nemenovaných zdrojov citovaných agentúrou Reuters by sudcovia mali pracovať od skorého rána do neskorého večera v dvoch pracovných zmenách. Malo by ísť o dobrovoľníkov, ktorí by sa striedali v jedno až dvojmesačných cykloch.

 

Ak sa nenájde dosť dobrovoľníkov, ministerstvo zvažuje, že bude sudcov na terénne misie do migračných centier prideľovať. Ich úlohou bude posudzovať jednotlivé prípady migrantov a rozhodovať o tom, či môžu v USA zostať alebo či ich čaká deportácia.

 

Americký prezident Donald Trump 25. januára vydal dekrét o urýchlení deportácií nelegálnych migrantov a ich zadržiavaní v detenčných centrách až do posúdenia ich prípadov. Podľa odhadov sa v USA nachádza okolo 11 miliónov nelegálnych prisťahovalcov.

 

Americké súdy v súčasnosti riešia viac ako 550.000 prípadov migrantov a mnohé z nich sú vyťažené už na niekoľko rokov dopredu. Priamo v migračných centrách doposiaľ pôsobí len malé množstvo sudcov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona