Trumpova administratíva čelí ďalšej obžalobe kvôli výstavbe múru na hranici s Mexikom

NETKY.SK • 21 September 2017, 10:50 • 2 min
Trumpova administratíva čelí ďalšej obžalobe kvôli výstavbe múru na hranici s Mexikom

SAN DIEGO - Americký štát Kalifornia v stredu zažaloval administratívu prezidenta Donalda Trumpa, aby zabránil stavbe plánovaného múra na hraniciach USA a Mexika. Tvrdí, že federálna vláda pri jeho budovaní prekračuje svoju autoritu tým, že odstupuje od zákonov o životnom prostredí a inej legislatívy.

slovakia

left justify in out

Žalobu podal v mene Kalifornie jej generálny prokurátor Xavier Becerra, ktorý počas stredajšej tlačovej konferencie uviedol, že administratíva "zase raz ignorovala zákony, ktoré sa jej nepáčia, aby mohla oživiť bod kampane týkajúci sa vybudovania múru na južnej hranici".

 

img


Žaloba, ktorú podal Becerra, je už treťou svojho druhu, v ktorej žalobcovia uvádzajú, že urýchlením stavby múru vláda prekročila svoju autoritu. Prvé dve podali agentúry obhajujúce ochranu životného prostredia. Problematický je v tomto prípade zákon z roku 2005, ktorý umožňuje ministrovi vnútornej bezpečnosti pre budovanie hraničných bariér vzdať sa desiatok zákonov vrátane legislatívy o národnej environmentálnej politike, čistom ovzduší či o ohrozených druhoch. Trumpova administratíva od augusta vydala dve takéto derelikcie, predošlých päť v roku 2008 administratíva Georgea W. Busha. Becerra v žalobe tvrdí, že právomoc vlády vzdať sa zákonov zanikla v roku 2008, keď splnila požiadavku Kongresu a na zhruba tretine hranice postavila oplotenie.

 

img


Bercerrova žaloba sa týka 24 kilometrov hranice v San Diegu, kde vláda plánuje vybudovať osem prototypov nového múru, a 4,8 kilometra v Calexicu. Podľa podporovateľov generálneho prokurátora by sa v prípade výhry mohla žaloba týkať celej hranice s Mexikom, ktorá má takmer 3 200 kilometrov a tiahne sa okrem Kalifornie aj cez štáty Arizona, Nové Mexiko a Texas. Bercerra v minulosti už podal žalobu na Trumpovu administratívu napríklad aj pre zrušenie ochrany maloletých prisťahovalcov.

 

img

Podľa ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa Kalifornia so svojou žalobou o múr neuspeje. "Vláda Spojených štátov kontroluje hranicu a má zodpovednosť za jej zabezpečenie," povedal novinárom počas svojej stredajšej návštevy San Diega.
 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies