Trumpov výber Mika Pencea ulahodí základni Republikánskej strany

NETKY.SK • 16 Júl 2016, 12:05 • 2 min
Trumpov výber Mika Pencea ulahodí základni Republikánskej strany

WASHINGTON - Guvernér Indiany Mike Pence je v mnohých smeroch pravý opak Donalda Trumpa: je to nenápadný, skúsený politik s hlbokými koreňmi v Republikánskej strane, upozornila vo svojom profile tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Trumpovo piatkové oznámenie, že si vybral za budúceho viceprezidenta Pencea, pravdepodobne motivovala snaha vyhovieť Republikánskej strane, ktorá sa ešte stále vyrovnáva s tým, že jej čelný prezidentský kandidát je "arogantný politický outsider".


Pence v straníckych primárkach v Indiane podporoval Trumpovho súpera Teda Cruza. Tento týždeň však na mítingu v Indiane chválil Trumpa za to, že chápe "obavy a nádeje Američanov ako žiaden iný americký vodca za jeho života od Ronalda Reagana".


Mike Pence má 57 rokov a je republikánom tzv. stredného prúdu. Má sympatie tých konzervatívcov, ktorí sa nie vždy zhodujú v názoroch s Trumpom. Pence ostro odsúdil Trumpove výzvy zakázať moslimom vstup do USA a na rozdiel od Trumpa vyjadril podporu dohodám o voľnom obchode.


Ako guvernér podpísal zákon o náboženskej slobode, ktorý podľa jeho odporcov umožňoval diskrimináciu gejov. Po tejto kritike veľmi rýchlo podpísal zrevidovanú verziu zákona, čím nahneval časť konzervatívcov a neuspokojil ani obhajcov práv sexuálnych menšín, ktorí sa teraz vyslovili proti Penceovej nominácii.


Ako guvernér sa Pence od roku 2013 zameriaval na znižovanie daní a prilákanie podnikateľov do Indiany.
V Kongrese pôsobil 12 rokov, zastával tam vedúcu funkciu predsedu konferencie republikánov v Snemovni reprezentantov a viedol tiež skupinu konzervatívnych poslancov. V zákonodarnom zbore podporoval vojnu v Iraku a navrhol kontroverznú imigračnú reformu.


Penceove postoje spolu s podporou dohody o Transpacifickom partnerstve (TPP) a vládnej reformy zdravotnej starostlivosti ho stavajú do konfliktu s Trumpom. Upozornil na to aj hovorca Bieleho domu Josh Earnest, keď sa ho pýtali na výber Trumpovho spolukandidáta v blížiacich sa prezidentských voľbách.


"Myslíte Mika Pencea, ktorý podporuje TPP a Medicaid?" opýtal sa, pričom narážal na uvedené projekty demokratického prezidenta Baracka Obamu.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies