Trumpov tím začal s výberom adeptov pre kľúčové vládne a bezpečnostné posty

NETKY.SK • 10 November 2016, 08:43 • 2 min
Trumpov tím začal s výberom adeptov pre kľúčové vládne a bezpečnostné posty

WASHINGTON - Novozvolený americký prezident Donald Trump začal s tímom svojich hlavných spolupracovníkov vyberať členov nového vládneho kabinetu a posudzovať stovky adeptov na obsadenie vysokých postov v kľúčových rezortoch. Mnohé z týchto funkcií si pritom vyžadujú viacnásobné bezpečnostné previerky či potvrdenie v Senáte, informovala v noci nadnes agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Trumpov tím sa za týmto účelom zišiel súkromne a začal sa tak proces preberania moci od administratívy dosluhujúceho demokratického prezidenta Baracka Obamu. V danej skupine sa okrem iných nachádzajú predseda pre odovzdanie vlády a guvernér štátu New Jersey Chris Christie, predseda republikánskeho národného výboru Reince Priebus, novozvolený viceprezident USA Mike Pence či manžel Ivanky Trumpovej Jared Kushner.

 

Tím kladie dôraz na rýchle obsadenie najdôležitejších postov v oblasti národnej bezpečnosti, potvrdili nemenované zdroje oboznámené s rokovaniami. Bill Hagerty, Trumpov hlavný poradca pre prezidentské menovania, však odmietol poskytnúť detaily ohľadom toho, kedy sa pristúpi k prvým personálnym zmenám.

 

V budúcej vláde Donalda Trumpa budú zrejme jeho najoddanejší stúpenci vrátane bývalého starostu New Yorku Rudyho Giulianiho či niekdajšieho kongresmana Newta Gingricha. Giuliani by sa podľa spravodajskej stanice NBC News mohol stať ministrom spravodlivosti a Gingrich šéfom diplomacie.

 

Medzi ďalšími možnými kandidátmi sa spomína generál vo výslužbe Michael Flynn (ako minister obrany či poradca pre národnú bezpečnosť), bankár a finančný šéf Trumpovho volebného tímu Steve Mnuchin (minister financií) a republikánsky finančník Lew Eisenberg (minister obchodu).

 

Trump sa dnes stretne v Bielom dome s úradujúcim prezidentom Barackom Obamom, ktorý ho pozval na rozhovor do Oválnej pracovne. Americká prvá dáma Michelle Obamová sa medzitým stretne s jeho manželkou Melaniou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies