Trumpov tím i republikáni odmietli tvrdenie CIA o zásahu Moskvy do volieb v USA

NETKY.SK • 11 December 2016, 09:15 • 2 min
Trumpov tím i republikáni odmietli tvrdenie CIA o zásahu Moskvy do volieb v USA

WASHINGTON - Tím novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa a Republikánska strana dnes odmietli tvrdenie americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), že Rusko zasiahlo do prezidentských volieb v USA tak, aby v nich zvíťazil práve Trump.

slovakia

left justify in out

Trumpov tím v reakcii na toto tvrdenie CIA - zverejnené denníkom Washington Post - uviedol, že analytici, ktorí s ním prišli, sú "tí istí, čo tvrdili, že bývalý iracký prezident Saddám Husajn má zbrane hromadného ničenia".

"Tajné služby sa mýlia. Nebol žiadny pirátsky útok na Republikánsku stranu, ako to tvrdí (denník) New York Times (NYT)," vyhlásil zasa podľa spravodajskej televízie CNN hovorca republikánov Sean Spicer.

Denník NYT napísal, že ruskí počítačoví piráti zaútočili nielen na servery Demokratickej strany, ale aj na weby republikánov, pričom však z útoku na svoj druhý cieľ nezverejnili žiadne údaje.

NYT si vo svojom článku kladie otázku, kedy sa Rusi rozhodli podporiť Trumpa.

Podľa mnohých zdrojov - vrátane tých, ktoré sú blízke porazenej demokratke Hillary Clintonovej - prvotným cieľom Ruska bolo narušiť predvolebnú kampaň a spochybniť hlasovanie v prezidentských voľbách v USA.

Iný zdroj pre Washington Post uviedol, že americké tajné služby nemajú žiadny dôkaz, že by niekto z Kremľa "nariadil" sprostredkovateľom, aby hackerským útokom získané informácie odovzdali platforme WikiLeaks, ktorá sa bráni pred tvrdeniami, že bola využitá Ruskom. Podľa CIA Rusko využilo služby sprostredkovateľov, aby zo svojich vlastných praktík nemohlo byť usvedčené.

Bývalý vodca demokratickej menšiny v Senáte Harry Reid dnes vo vysielaní televízie MSNBC obvinil šéfa FBI Jamesa Comeyho, že FBI mala informácie o zasahovaní Ruska do prezidentských volieb v USA v prospech Trumpa už dávnejšie.

Reidov nástupca Chuck Schumer dnes žiadal, aby sa v Kongrese začalo vyšetrovanie tejto kauzy, a to za účasti oboch kľúčových politických strán.

"Ľahkosť, s akou Trumpov tím odmietol závery tajných služieb, len posilňuje znepokojenie," napísal na svojom konte na sociálnej sieti Twitter bývalý Obamov poradca David Axelrod.

Podľa Devina Nunesa, člena Trumpovho tímu a predsedu komisie pre tajné služby v Snemovni reprezentantov, "jasné dôkazy (v prípade) nie sú a je mnoho náznakov".

Závery, ku ktorým svojím vyšetrovaním dospela CIA, boli zverejnené v piatok. Dosluhujúci americký prezident Barack Obama následne nariadil tajným službám, aby ich dôkladne preverili. Chce, aby ho o svojich zisteniach informovali ešte pred tým, než mu 20. januára vyprší funkčné obdobie. Či sa správa, ktorú mu predložia, následne dostane aj na verejnosť, zatiaľ nie je zrejmé.

Predstavitelia amerických tajných služieb obvinili pred časom Rusko zo snahy zasahovať do novembrových prezidentských volieb v USA. Toho sa malo dopustiť hackerskými útokmi na server Demokratického národného výboru (DNC), riadiaceho orgánu Demokratickej strany.

Počítačoví piráti sa vtedy dostali k e-mailovým účtom demokratov. E-maily následne niekoľko týždňov zverejňovala platforma WikiLeaks. Podľa mnohých demokratov únik elektronickej korešpondencie počas kampane výrazne pomohol republikánskemu kandidátovi a následnému víťazovi volieb Donaldovi Trumpovi.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies