Trumpov starý otec prosil, aby mohol zostať v Nemecku

NETKY.SK • 21 November 2016, 15:57 • 2 min
Trumpov starý otec prosil, aby mohol zostať v Nemecku

BERLÍN - V nemeckom archíve objavili rukou písaný list, v ktorom starý otec novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa bez úspechu bojoval proti svojmu vyhosteniu z krajiny za to, že si nesplnil povinnosť absolvovať vojenskú službu.

slovakia

left justify in out

Denník Bild dnes zverejnil list z roku 1905, ktorý v archíve nemeckého mesta Speyer objavil historik Roland Paul. Friedrich Trump v ňom žiadal bavorského princa-regenta Luitpolda, aby ho ako "všetkými milovaný, ušľachtilý, múdry a spravodlivý" vládca nedeportoval. Princ však jeho "najponíženejšiu žiadosť" odmietol, uviedla tlačová agentúra AP.

 

Trumpov starý otec sa narodil v Kallstadte, ktorý vtedy patril do Bavorska, a ako tínedžer emigroval okolo roku 1885 do USA bez toho, aby absolvoval povinnú vojenskú službu. Najskôr odišiel do New Yorku a neskôr v rámci zlatej horúčky na Západ, kde spravoval niekoľko krčiem a verejný dom.

 

Keď si v Amerike zarobil majetok, nakrátko sa aj s manželkou vrátil naspäť do rodného Kallstadtu, miestne úrady však rozhodli o jeho deportácii. Dôvodom bola skutočnosť, že vopred neinformoval príslušné miesta o svojom odchode do zahraničia a že pred ním neabsolvoval povinnú vojenskú službu.

 

Hovorkyňa štátneho archívu nemeckej spolkovej krajiny Porýnie-Falcko Isabell Weisbrodová povedala, že v archíve majú aj rodný list Friedricha Trumpa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies