Trumpov nominant na ministra práce Puzder sa náhle vzdal kandidatúry

NETKY.SK • 16 Február 2017, 08:14 • 2 min
Trumpov nominant na ministra práce Puzder sa náhle vzdal kandidatúry

WASHINGTON - Nominant amerického prezidenta Donalda Trumpa na ministra práce Andrew Puzder dnes náhle stiahol svoju kandidatúru po tom, čo ho republikáni v Senáte odmietli podporiť.

slovakia

left justify in out

Urobili tak sčasti pre problém s daňami a dávkami, ktoré oneskorene zaplatil za bývalú domácu gazdinú, ktorá nemala povolenie pracovať v Spojených štátoch.

Výkonný šéf spoločnosti vlastniacej siete reštaurácií rýchleho občerstvenia Puzder uviedol vo vyhlásení poskytnutom tlačovej agentúre AP, že sa cíti "poctený úmyslom prezidenta Donalda Trumpa postaviť ho do vedenia ministerstva práce, kde by pracoval na navrátení pracujúcich a firiem na cestu udržateľnej prosperity".

Zrušenie kandidatúry Puzdera, šéfa spoločnosti CKE Restaurants, prišlo v predvečer jeho dlho odkladaného schvaľovacieho híringu v Senáte. Mnohí republikáni vopred uviedli, že majú problém schváliť ho, pretože nezaplatil dane a dávky za domácu gazdinú dovtedy, kým ho Trump nenominoval 9. decembra na post v kabinete - povinnosť si teda splnil až päť rokov po tom, čo gazdinú prepustil.

Podľa jedného nemenovaného senátora šesť jeho kolegov požiadalo Biely dom, aby odvolal Puzderovo plánované štvrtkové vypočúvanie v Senáte, pretože zaňho nemienia hlasovať. To by ohrozilo nomináciu, lebo senátni republikáni majú iba väčšinu 52 hlasov k 48 a demokrati sú všetci odhodlaní odmietnuť ho.

Puzder čelí aj útokom vedeným demokratmi za svoju podnikateľskú činnosť a za výroky o ženách a zamestnancoch vo svojej spoločnosti, ktorá vlastní siete Hardee's a Carl's Jr. Kritizujú ho napríklad za postoj k zvyšovaniu minimálnej mzdy.

Puzderov hovorca informoval, že kandidát zaplatil dane a poplatky hneď, ako zistil, že ich dlhuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona