Trumpov múr na hraniciach s Mexikom podporuje len tretina Američanov

NETKY.SK • 10 Október 2017, 19:19 • 2 min
Trumpov múr na hraniciach s Mexikom podporuje len tretina Američanov

WASHINGTON 10. októbra (SITA/AP) - Len tretina dospelých Američanov podporuje plán amerického prezidenta Donalda Trumpa postaviť pozdĺž celých hraníc s Mexikom múr, ktorý má zabrániť prenikaniu Mexičanov do USA.

slovakia

left justify in out

Ukazuje to najnovší prieskum, ktorý uskutočnilo centrum pre výskum verejnej mienky NORC pri agentúre Associated Press (AP) a ktorého výsledky zverejnili v utorok vo Washingtone. S múrom na hraniciach s Mexikom súhlasí len 32 percent opýtaných, 49 percent Američanov sa vyslovilo proti nemu.

Ešte väčší nesúlad medzi Trumpom a občanmi USA panuje v otázke vyhostenia nelegálnych imigrantov, ktorí sa do Spojených štátov dostali ešte ako deti. S týmto Trumpovým projektom súhlasí len 19 percent opýtaných, naopak až 60 percent Američanov sa vyslovilo za to, aby takzvaní "detskí imigranti" v krajine mohli zostať.

V tejto otázke sú pomerne ostro viditeľné rozdiely medzi voličmi republikánov a demokratov. Proti vyhosteniu "detských imigrantov" je až 80 percent voličov demokratov, ale len 40 percent voličov republikánov.

Naopak takzvaný "cestovný zákaz", ktorým Trump drasticky obmedzil cesty občanov viacerých prevažne moslimských krajín do Spojených štátov, má medzi občanmi USA pomerne slušnú podporu. So zákazom, ktorý momentálne postihuje občanov Čadu, Jemenu, Iránu, Líbye, Severnej Kórey, Somálska a Sýrie, súhlasí 44 percent Američanov, proti sa vyslovilo 37 percent opýtaných.

Prieskum sa konal od 28. septembra do 2. októbra na vzorke 1 150 dospelých Američanov a má štvorpercentnú odchýlku spoľahlivosti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies