"Trumpov múr" bude vysoký od 5,5 do 9,1 metra

NETKY.SK • 19 Marec 2017, 09:00 • 2 min
"Trumpov múr" bude vysoký od 5,5 do 9,1 metra

WASHINGTON - Plánovaný múr na hraniciach medzi Spojenými štátmi a Mexikom, ktorý presadzuje administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa, bude vysoký od 18 do 30 stôp (5,5-9,1 metra) a pre ľudí má byť neprekonateľný.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z požiadaviek ministerstva pre vnútornú bezpečnosť, ktoré v piatok zverejnil Americký úrad pre clá a ochranu hraníc (CBP).

 

Časť múru má byť postavená z betónu, zvyšok z iných materiálov. Približne dva metre múru majú byť zapustené do zeme, čo však podľa kritikov projektu nezabráni drogovým dílerom a prevádzačom v pokračovaní ich činnosti. Súčasťou múru budú aj automatizované brány pre chodcov a vozidlá.

 

O výstavbu múru prejavilo záujem približne 700 firiem. Tie môžu do 29. marca predkladať svoje návrhy. Odhaduje sa, že realizácia projektu si vyžiada náklady až 21 miliárd dolárov. V návrhu rozpočtu na roky 2017 a 2018 je na múr vyčlenená suma 4,3 miliardy dolárov. Trump však chce, aby náklady zaplatilo Mexiko, podľa možností aj nepriamo, napríklad prostredníctvom nových colných poplatkov alebo zdanenia finančných prevodov Mexičanov žijúcich v USA do svojej vlasti.

 

Na niektorých úsekoch približne 3200 kilometrov dlhých mexicko-amerických hraníc už existujú hermetické ochranné systémy, Trump však chce neprerušovaným múrom zastaviť nelegálne prisťahovalectvo a pašovanie drog. Už teraz ale hrozia pri budovaní jednotlivých sekcií spory ohľadom vyvlastňovania pôdy. Napríklad 120-kilometrový úsek pretína územie indiánskeho kmeňa Tohono O'odham, ktorý múr jednoznačne odmieta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies